Nina Romić: Ptice! *novi CD*

Prebiranje po akustičnoj Gretch gitari, uz vokal koji razornom emotivnošću pjeva o prekinutim vezama, nerazumijevanju, šutnji, to je najbolji opis Nine Romić i onoga po čemu je drugačija od drugih. Dvije godine po objavljivanju debitantskog albuma „Daljine“ (koji je po brojnim recenzijama svrstan u 5 najboljih domaćih albuma te godine), ova talentirana kantautorica predstavlja svoje novo glazbeno djelo, CD pod nazivom „Ptice“.
Zašto baš ptice? „Na pjesme gledam kao na ptice, jer su za mene jedno, a za nekoga drugoga nešto drugo,“ pojašnjava Nina i nastavlja: „One su slobodne, mogu poletjeti, otići na razna mjesta i biti u tuđim ušima nešto sasvim novo i drugačije. Nemaju okove, i nisu zemaljske. No ipak su prisutne, i uhvatljive. Poput ptica pjevaju nam svakodnevno na prozoru, vrte se u mislima kroz dan i u sebi sadrže nešto univerzalno i vječno… Ovaj album posvećujem pticama!“
U ovom ptičjem gnijezdu smjestilo se 9 pjesama,

Ako ste pratili Ninin rad, mogli ste primjetiti da je dugo i pomno birala suradnike, jer pogoditi njen senzibilitet, njen karakter, njenu predanost glazbi nije uvijek jednostavan zadatak. Damjan Čakmak (električna gitara) bio je i ostao Ninin suradnik, a uz njega još tri mladića obilježila su novo poglavlje u diskografskom životu: Frederic Lange na klavijaturama i harmonici, Igor Bušljeta na bubnjevima i Miloš Drobnjaković koji je svirao bass, djembe, hurdy-gurdy. Njih petero snimili su sve kompozicije s albuma, a pritom su u pola godine (od srpnja 2011. do siječnja ove godine) prošli kroz 4 tonska studija: kod Tome Sombolca snimane su gitare, harmonike i klavijature, kod Luke Čabe – bubnjevi, u  Svemiru – harmonike i kod Miloša Drobnjakovića vokali, djembe, bass i hurdy-gurdy. Igor i Miloš gostujući su glazbenici na ovom CD-u jer na nastupima, umjesto Igora, za bubnjevima sjedi Petar Cvahte.
U nizu suradnika koji su utjecali na „Ptice“ značajnu ulogu imaju i slike autorice Joni Zakonjšek. Slika „Se še spominjaš ljubezni?“ nalazi se na naslovnici, a interesantno je da ju je Nina dugo promatrala izloženu u jednoj maloj galeriji u Izoli, prije nego je zamolila Joni da neke njene radove uvrsti u knjižicu CD-a. „Drago mi je, da stvari koje radimo kruže slobodno i sa inspiracijom između svih nas, zvuk i slika, da se vole i lete kao u snu,“ konstatirala je Joni.
I sad se vraćamo na ptice i njihovo gnijezdo. Karakter novih pjesama drugačiji je, zvuk je konkretniji i izražajniji, no nipošto pretenciozan i uvijek dosljedan Nininoj izravnosti i jednostavnosti. Svaku od pjesama predstavila je sama Nina, s nekoliko natuknica…