OSNOVNE INFORMACIJE I ZANIMLJIVOSTI O DOGAĐAJU – PRVI PUT U POVIJESTI GLADIJATORI MODERNOG DOBA U ARENI

Amfiteatar u Puli ili Pulska Arena (u narodu poznata i kao Divić-grad) najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Uspoređujući ga s više od 200 rimskih amfiteatara, plašt pulskog amfiteatra s četiri stubišna tornja je najsačuvaniji i rijedak primjer jedinstvenih tehničkih i tehnoloških rješenja. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Pulski se amfiteatar stavlja uz bok Koloseumu u Rimu, Areni u Veroni, amfiteatrima u Pompejima, Nimesu i Arlesu u Francuskoj i El Džemu u Tunisu. Pulski amfiteatar je visoko zaštićeni spomenik kulture, no iznenađujuće je da kao neosporno kulturološko blago Hrvatske, ali i svijeta još uvijek nije na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Hrvatska je Arenu dva puta kandidirala za listu UNESCO-a, a potom povukla kandidaturu zbog nestručne rekonstrukcije 80-tih godina XX. stoljeća. U tijeku je nova rekonstrukcija Arene za koju se predviđa da će trajati 20-ak godina.U rujnu ove godine hokejaši zagrebačkog KHL MEDVEŠČAK u rimskom amfiteatru u Puli odigrat će dvije hokejske utakmice u sklopu regionalne lige EBEL.  Ovim će prvi put u povijesti hokejske utakmice biti odigrane u povijesnoj građevini ove vrste!

– 2 hokejske utakmice bit će odigrane u pulskoj Areni; U goste Medvjedima dolaze  14. i 16. rujna slovenska HDD Tilia Olimpija i austrijski UPC Vienna Capitals

– 7.022 gledatelja očekuje se na svakoj od utakmica u pulskoj Areni.

– Sektori na tribinama za publiku imaju rimske nazive: TRIBUNA MODERNA, MODERNA NORTH, MODERNA SOUTH; TRIBUNA ANTIQUA, ANTIQUA NORTH, ANTIQUA SOUTH; TRIBUNA HISTRIA, HISTRIA NORTH, HISTRIA SOUTH; TRIBUNA GLADIATOR; CIRCO IMPERIUM, CIRCO SENATUS; CIRCO SENATUS NORTH, CIRCO SENATUS  SOUTH.

– U svim danima postavljanja infrastrukture i igranja utakmica pulski Amfiteatar bit će otvoren za posjetitelje i turiste.

– Posebna sportska rasvjeta prijeko potrebna za odigravanje utakmica i za televizičnost bit će postavljena unutar Arena; postavljanje zbog specifičnosti događaja i lokacije zahtijeva posebnu pažnju i nadzor predstavnika Konzervatorskog odjela!

– Hokejske utakmice iz pulske Arene direktno će televizijski prenositi austrijska, slovenska i hrvatska televizija uz pomoć 14 kamera te 2 kamere iz zraka (bespilotna letjelica i helikopter); već sada interes za praćenje ovog događaja iskazale su najveće svjetske medijske agencije.