Razvalite intervju za posao

 
Jeste li se ikada pitali što ispitivači rade kada prave bilješke dok ste na intervjuu? Sigurno, nešto od toga mogu biti crteži. No, ti papiri koje ispisuju drže ključ vašeg ulaska u drugi krug selekcijskog procesa, ili dobivanja ponude.Lista pitanja koje ispitivači postavljaju na intervjuu uobičajeno sadrži i kućice za unos bodova. Svako pitanje ima svoju vrijednost i često će potencijalni broj bodova ovisiti o važnosti pitanja za poziciju o kojoj se radi. Na primjer, mogli biste dobiti samo pet bodova zbog toga što imate osnovne računalne vještine, ali 30 bodova zbog svog iskustva u nekom specifičnom području koje je bitno za posao.A vrijednost odgovora na svako pitanje se može i dalje stupnjevati. Ako vas ispitivač pita pitanje za 20 bodova o vašem iskustvu u određenom području, pet bodova možete dobiti za slično iskustvo, dodatnih pet za šire iskustvo, još pet za specifičan i točan odgovor i dodatnih pet bodova za primjer tog iskustva.U nastavku donosimo savjete kako pobijediti u igri intervjua.

Shvatite pravila igre

Kao prvo, donosimo nekoliko temeljnih informacija o tome što se događa prije nego što uopće dođete na intervju. U današnjem hiperkonkurentnom okruženju, mnoge tvrtke dobivaju na stotine prijava na svaki oglas. Stoga menadžeri počinju tražiti razloge zašto ne intervjuirati kandidate, prije nego razloge zašto ih intervjuirati. Prije nego se intervjui zakažu, mnoge tvrtke kandidate procjenjuju i daju im bodove. Stoga, ako ste došli do intervjua, čestitamo vam, prešli ste pola puta i imate veće šanse da dobijete posao.

Shvatite menadžere

Menadžeri mrze intervjuirati. Zašto? Zato što je to kao jedan veliki, dugački spoj na slijepo. Sigurno, baš kao i na spoju na slijepo, potajno se nadaju: „To je pravi kandidat!“ No, kao i na spoju na slijepo, mnogi kandidati nisu ‘pravi’ za posao. Još jedan razlog zbog kojih menadžeri mrze držati intervjue je i taj da je za grupne intervjue teško okupiti iste dvije, tri ili četiri osobe koje trebaju ispitati mnoštvo kandidata. Sam proces zakazivanja intervjua predstavlja noćnu moru.

Obratite pažnju

Budite sigurni da se dotaknete pitanja u svojem odgovoru. Ozbiljno, mnogi kandidati ne slušaju pitanje, ili su prezauzeti pokušajem da u odgovor uključe detalje koji čak nisu ni povezani s pitanjem. Postoji razlog za svako pitanje, a dio bodova nosi i odgovaranje na ono što ste pitani. Pažljivo slušajte pitanje, a ako ste nesigurni zamolite ispitivača da ga ponovi te potom dajte odgovor koji se odnosi na postavljeno pitanje.

Dajte primjere

Uvijek dajte specifične primjere o onome što ste radili. Samo ovaj savjet može značiti razliku između osrednjeg rezultata na intervjuu i ulaska među tri top kandidata. Menadžeri (barem oni dobri) su istrenirani za postavljanje pitanja koja zahtijevaju primjere da bi se na njih odgovorilo. Ponekad će vam nastojati dati mig da trebaju pravi primjer, ne hipotetsku ideju što biste napravili u određenoj situaciji. Ako čujete pitanje tipa „Recite mi o vremenu kada ste…“ ili „Dajte mi primjer situacije na radnom mjestu u kojoj ste napravili to i to“, to je signal da opišete stvarnu situaciju u svojoj karijeri kako biste odgovorili na pitanje.
Ako menadžer ponavlja isto pitanje, to znači da niste odgovorili na neki dio pitanja, ili niste dali stvarni primjer. Zapravo, dobar je znak kada vam menadžer ponovno postavi pitanje – to može značiti da je tim zadužen za zapošljavanje ‘na vašoj strani’ i da vam žele dati šansu da dobijete posao. U drugom slučaju, vjerujte, jednostavno će se nasmiješiti i preni na sljedeće pitanje.
Budite spremni na trik pitanja

„Koja je vaša najveća mana?“ ili slična pitanja su zamke. Priroda pitanja može biti različita, stoga planirajte unaprijed i imajte nekoliko odgovora u pripremi. Možda će vas pitati pitanja kao što su: „Što vam se najmanje sviđalo na vašem prošlom poslu?“ ili „Opišite neku situaciju u kojoj niste uspjeli nešto učiniti“. Odgovorite na pitanje, ne pokušavajte ga izbjeći, ali pokušajte preokrenuti odgovor u priču o uspjehu. Ako ste nešto naučili na teži način, iskoristite taj izazov u svoju korist i možete dobiti nekoliko bodova za iskrenost i za to što ste pokazali kako ste sazrijevali.

Smiješite se

Osmjeh vam dobro stoji. Gledajte ispitivače u oči i kada god je to moguće nasmijte se. Kandidati ne znaju da će nakon intervjua tim komentirati o stvarima kojih se nisu dotakli na intervjuu. Želite da kažu „Zaista mi se svidio njegov osmjeh – pristupačan je i samopouzdan“, umjesto da kažu „Nije nas čak gledao u oči kada smo postavljali pitanja“.

Ne vrpoljite se

Ne češite se, ne držite se pogrbljeno ili na bilo koji drugi način ne izgledajte neprofesionalno. Ne ljuljajte se na stolici tijekom intervjua i ne klikajte s kemijskom olovkom. To smeta i iritira ispitivače, a može se vrlo negativno odraziti na dojam koji ostavljate.

Budite kratki

Držite se onoga o čemu vas pitaju. Ne odgovarajte na dugačko kada možete odgovoriti sažeto. Predugi odgovori vam ne idu u korist i uzrokuju da se ispitivač isključi, što znači da neće zapamtiti dovoljno da vas točno procijene. Upamtite menadžeri mrze intervjuirati. Nemojte vi biti razlog tomu.
Napravite zadaću

Istražite sve podatke o organizaciji i osmislite svoje odgovore s time na umu. Potražite članke ili izvještaje o tome što je tvrtka sve radila, kako se razvija i s kojim se izazovima suočava. Utkajte to znanje u svoje odgovore i dodajte bilo koje iskustvo koje je s time povezano. Ispitivač će biti impresioniran da ste si dali toliko truda da se pripremite.
Postavljajte pametna pitanja

Na kraju intervjua, vjerojatno će vas pitati imate li pitanja. Ako vas ne pitaju, jednostavno napomenite da vi imate nekoliko pitanja. Pokažite im da ste zainteresirani za tvrtku i da želite znati više o njoj. Spomenite da ste se informirali o tvrtki prije nego što ste došli na intervju. Upitajte za korporativnu kulturu u tvrtki. Ne spominjite plaću!
Što se događa kasnije?

Menadžeri daju svoju procjenu i uspoređuju ju s drugima. Uobičajeno, jedna ili dvije osobe će se istaknuti po svojim rezultatima. Vi želite biti jedna od njih, stoga proučite ovu listu savjeta, vježbajte intervju i povećajte svoje šanse! (T. B.)

Izvor: moj-posao.hr