Kako preživjeti?!

Svima koji su sretni da u sadašnjoj krizi još uvijek imaju posao, prazni uredi u neposrednoj blizini najčešće znače da imaju više odgovornosti i posla.Ako je od vas zatraženo da radite posao dvoje ili više kolega, donosimo pet načina kako se nositi s viškom posla, bez da izgubite živce.

Postavljajte prava pitanja

Čak i ako ste pretrpani, ne biste trebali reći ne kada vam šef želi predati još više zaduženja. Umjesto toga, razgovarajte s nadređenim o specifičnostima situacije i pitajte ga koliko dugo će to trajati i koja su očekivanja. Ta pitanja su važna, a mnogi ih ne postavljaju bojeći se za svoje radno mjesto. To ne znači da ne želite ili nećete obaviti posao. No treba vam određeni plan i struktura oko toga.

Odredite prioritete i organizirajte se

Jednom kada ste shvatili opseg vašeg proširenog posla, upitajte nadređenog da vam pomogne odrediti prioritete i organizirati posao. U ovakvoj situaciji morate to učiniti jer ne smijete gubiti vrijeme.

Promovirajte se

Recite na glas ako imate kakvih ideja kao poboljšati efikasnist odjela ili tvrtke. Ovo sigurno nije vrijeme da budete tihi i sramežljivi oko svog doprinosa tvrtki.

Učite iz iskustva

Dobrovoljno javljanje na tečaj koji će unaprijediti vaše vještine i znanja može vam olakšatio da obavite zadatke i pokazati vašu predanost poslu i tvrtki.

Uzmite pauzu

Dok radite prekovremeno, morate uzimati više, a ne manje pauza. Svakih 90 minuta trebali biste se barem dići od stola i protegnuti. Ili čak i bolje, 10 minuta prošetati i popiti kavu s prijateljem. Često mislimo da moramo biti privezani za stol 11 sati dnevno. To nije dobro, moramo se i odmoriti.

Izvor: www.moj-posao.net