POBLIŽE UPOZNATE KLAPU SV. JURAM- HRM

Klapa “Sveti Juraj” – Hrvatske ratne mornarice  osnovana je početkom 2001. godine s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu i danas djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske.Klapu prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd.Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija, udruga proizašlih iz domovinskog rata i drugih. Neka od njih su:

o    1. nagrada (osvojeno zlato) na internacionalnom festivalu u Boleslawiecu ( Poljska) 2002.god

o    zlatna plaketa s kadenom Mare nostrum Croaticum 2005. godine za iznimno očuvanje i promicanje nacionalnog, kulturnog, povijesnog i vjerskog dobra hrvatskog naroda u svijetu;

o    nominacija za diskografsku nagradu Porin 2005. u kategoriji klasične glazbe za najbolju izvedbu većeg komornog sastava, komornog ili simfonijskog orkestra ili zbora skladbom Ave Maria;

o    Srebrena kula Cambi (nagrada publike) na večeri „Kaštelanski đir“ 2005.

o    zlatna plaketa Pelerinage Militaire International- PMI u povodu 50. obljetnice Međunarodnog susreta vojski svijeta u Lurdesu, za izniman doprinos i sudjelovanje u internacionalnom programu 2008. godine;

o    Pozlaćeni povijesni grb grada Skradina – 1. nagrada stručnog ocjenivačkog suda za najbolju izvedbu izvorne klapske pjesme na 29. susretu dalmatinskih klapa u Skradinu 2008.

o    Grand prix – festivala zabavne glazbe Split 2009. i treća nagrada stručnog ocjenjivačkog suda u suradnji s Đanijem Stipaničevim za pjesmu mali Paškin.

o    1. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i nagrada za najbolju dalmatinsku pismu Markopolo festivala u Korčuli 2010, za pjesmu “Zapivaj klapo moja”

o    Pobjednik  festivala „Klape Gospi Sinjskoj“ 2011.  (nagrada publike )

o    Grand prix – Markopolo festivala u Korčuli 2012, za pjesmu Mia bella bionda


Od mnogih nastupa izvan domovine (Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija, Slovenija, BiH, Crna Gora, Kina) izdvajamo nastup klape u NATO bazi u Monsu i u Bruxellesu u centru zapovjedništva za Europu, te nastup na 11. europskom festivalu muških komornih zborova koji se održao u Mađarskoj u Pećuhu.
U suradnji sa Hrvatskom maticom iseljenika klapa „Sveti Juraj“-HRM je bila domaćin Prvog susreta klapa hrvatskog iseljeništva u domovini koji je održan u Kaštel Starom 1. srpnja 2006. i na kojem su nazočile klape hrvatskog iseljeništva iz čitavog svijeta, a kao poseban gost sudjelovala je na svečanom koncertu Festivala dalmatinskih klapa Omiš  2007. u KD „Vatroslav Lisinski“  u Zagrebu.
Zajedno s najpoznatijim hrvatskim klapama, klapa „Sveti Juraj“ je sudionik brojnih klapskih spektakl-koncerta kao što su Klape u areni 2007. i 2008, Klape na Poljudu 2010, klape u Ljubljani (Stožice 2011 i 2012), klape u Varaždinu, klape u Zagrebu( Dom sportova) i  klape u Dubrovniku.

Klapa je izdala jedanaest nosača zvuka:

1.    Sa krša ovog glasi te zovu (2002.god), u izdanju Hrvatskih vojnih glasila MORH-a i Vojne biskupije;

2.    Hrvatski Božić (2003 god), u izdanju Hrvatskih vojnih glasila MORH-a i Vojne biskupije;

3.    Domovini s ljubavlju ( 2004.god.) u izdanju Hrvatskih vojnih glasila MORH-a i Vojne biskupije;

4.    Priče mora (2005. god.) u izdanju Hrvatskih vojnih glasila MORH-a i Vojne biskupije;

5.    Pismo moja (2006.god.) u izdanju diskografske kuće Scardona iz Zagreba;

6.    Cvijet čežnje (2007.god.) – u suradnji s Hrvatskim vojnim glasilima MORH-a i Vojne biskupije;

7.    Tebe tražim Bože moj (2008.god.) u izdanju nakladničke kuće Verbum iz Splita

8.    Ružo crvena (2009.god.) u suradnji s Hrvatskim vojnim glasilima, radio Dalmacijom i diskografskom kućom Scardona iz Zagreba

9.    Gospi velikog hrvatskog zavjeta (2010. god) u izdanju nakladničke kuće Verbum iz Splita i Vojne biskupije ( u povodu desete godišnjice osnutka klape)

10.  Zapivaj klapo moja – best of (2010. god ) u izdanju nakladničke kuće Scardona iz Zagreba

11.  Misao svijeta – duhovne skladbe ( 2012.) u izdanju nakladničke kuće Scardona iz Zagreba

Pjevači klape „Sveti Juraj“- HRM su: Hrvoslav Kužić, Marko Bralić, Domagoj Žanić, Darko Tranfić, Ivica Kuzmanić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić i Ignacio Tranfić, a umjetnički voditelj je prof. Mario Božić.