Promocija knjige Vitomire Lončar: SLAMKA SPASA –Prvi dio

U Biblioteci Mala scena izdana je nova, 18. po redu knjiga „Slamka spasa – Prvi dio“ autorice Vitomire Lončar.Od početka rujna 2010. godine dr. sc. Vitomira Lončar piše blog na Večernjakovoj blogosferi te je do sada objavila preko stotinu tekstova koji na tjednoj bazi prate događanja na hrvatskoj kazališnoj sceni. Kroz „Slamku spasa“ Lončar se dotiče neovisne kazališne scene, nacionalnih i javnih kazališta, problema samostalnih umjetnika, bavi se festivalima, angažmanima glumaca u sapunicama te ostalim izazovima s kojima se susreće hrvatsko kazalište u ovo turbulentno, tranzicijsko vrijeme.Za knjigu „Slamka spasa – Prvi dio“ urednik Jasen Boko odabrao je osamedesetak tekstova nastalih u razdoblju od rujna 2010 do travnja 2012. godine.Knjigu će promovirati doc.dr.sc. Sanjin Dragojević (Fakultet političkih znanosti), izv.prof.dr.sc. Snježana Banović (Akademija dramske umjetnosti), urednik Jasen Boko te autorica, a tekstove iz knjige čitat će dramski umjetnik Željko Vukmirica, a tiskana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, a promocija će se održati  u  srijedu, 24. listopada u 19 sati u Velikoj dvorani Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Trg maršala Tita 5.

O autorici:

VITOMIRA LONČAR, glumica, producentica, ravnateljica kazališta Mala scena, docentica na Odsjeku produkcije ADU u Zagrebu, vanjska suradnica. Doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s tezom: „Kazališna tranzicija u Hrvatskoj – kulturni, zakonodavni i organizacijski aspekti“, doktorica teatrologije i dramatologije.Diplomirala glumu na AKFiTV 1981.Stručno se usavršavala na seminaru Strateško planiranje kod dr. Sanjina Dragojevića.
Certificiran TQ Proffesional trenerica.Završila još desetak edukacija u području kulturnog menadžmenta te strateškog planiranja.Odigrala šezdesetak uloga u kazalištu, na filmu i televiziji za koje je nagrađivana nagradama (3 Nagrade hrvatskog glumišta, Zlata Paličica na međunarodnom festivalu u Ljubljani, Zlatni smijeh na Danima satire, Debitantska nagrada na filmskom festivalu u Nišu).Producirala pedesetak predstava, festival Mliječni zub, osnivačica i izvršna producentica Epicentra, producirala Playwrights Forum u Opatiji i Mostaru, osnivačica Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina u Republici Hrvatskoj.Od 2000.-2002. radila kao Senior Research Fellow na SANE projektu unutar Information and Communications Management Group, škole za Management Universiteta Royal Holloway u London, Velika Britanija.2009. sudjeluje u SWAN Innovation projektu Videoconferencing Usability for the Virtual Classroom kao Senior Research Advisor.Producirala međunarodne projekte: Borges (multikulturni projekt, Filipini 2006.) Ifdentity (interkulturni projekt, Španjolska 2008.) te predstavu „Superhero“ koja je praizvedbu imala 26. srpnja 2012. u Nacionalnom kazalištu u Seulu, Koreja.Surađuje s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu od 2006. godine, a od 2008. Je u nastavno znanstvenom zvanju docenta. Za ADU producirala nekoliko projekata u suradnji s drugim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu („Čarobna frula“, „Ivan Grozni“ i „Carmen“).Objavljuje stručne i znanstvene radove u zemlji i inozemstvu.Za iznimne zasluge u kulturi odlikovana Redom Danice sa likom Marka Marulića 1995. godine.