7 ozbiljnih propusta u molbi za posao

Svrha molbe je zainteresirati poslodavca da pročita vaš životopis. Nažalost, molbe nerijetko zvuče dosadno, patetično, uvredljivo ili čak smiješno (ali ne u pozitivnom smislu).Ovo su najčešće pogreške koje kandidati rade kada sastavljaju molbu:

1) Pismo započinje sa ‘Poštovani’, iako znate kome je namijenjeno

Ako vam je poznato ime osobe koja prima molbe, pismo svakako započnite oslovljavanjem te osobe. Ako vam je iz oglasa za posao poznato ime vlasnika tvrtke, naslovite molbu na njega (npr. Poštovani gospodine Horvat). Ovo je zaista sitnica, a može učiniti veliku razliku jer će u moru molbi biti pravo osvježenje sve one, koje se obraćaju konkretnoj osobi.Druga je opcija da nazovete tvrtku i zamolite informaciju tj. ime i prezime osobe na koju biste naslovili svoju molbu.

2) Pripazite na pravopis i gramatiku
Greške se događaju i to je normalno. Ipak, prekontrolirajte tekst nekoliko puta prije nego što ga pošaljete ili, još bolje, zamolite nekog drugog da ga pročita. Što dulje gledamo u vlastiti tekst teže ćemo uočiti propuste, to je normalno.
Posebno pripazite jeste li točno napisali ime osobe kojoj se u molbi obraćate!

3) Individualan pristup

Dobro je imati jedan ili dva obrasca molbe, koje ćete prilagođavati oglasima za posao na koje se prijavljujete. Prilagodba pisma je obavezna – ne želite ostaviti dojam osobe koja se javlja na sve oglase.
Dobru molbu možete sastaviti tek ako ste dobro proučili oglas i tvrtku koja je oglas objavila. Također, morate znati koje vještine posjedujete, a zbog kojih bi poslodavcu bilo korisno zaposliti upravo vas.
Pismo ne mora biti dugačko, ali mora sadržavati vrlo konkretne informacije. Nemojte koristiti fraze ili naprosto kopirati tražene vještine iz oglasa te ih istaknuti kao vlastite. Ponudite nešto svoje.
Pripazite – pojedine tvrtke traže molbu i životopis isključivo u PDF-u.

4) Ostanite doslijedni informacijama u životopisu

Molba je dopuna životopisa, pa tako i informacije u molbi moraju biti na tragu podataka koje ste naveli u životopisu. Ukoliko u molbi navodite informacije o školovanju ili poslovima koje niste spomenuli u životopisu, vaša cjelokupna prijava može djelovati zbunjujuće.Osim toga, imajte na umu da će poslodavac prije obratiti pažnju na vaš životopis nego na molbu, stoga je manji propust ako važne informacije izostavite iz molbe nego iz životopisa.

5) Kratko i jednostavno

Molba nadopunjava životopis na način da natuknicama iz životopisa daje notu osobnosti. Nažalost, mnogi ljudi u molbama imaju potrebu ispričati cijeli svoj život, zbog čega su molbe nerijetko opširne i dosadne.
Držite se informacija iz životopisa: poslova koje ste radili, postignuća koja ste ostvarili i navedite svoje ambicije. Vaš privatni život nije tema molbe.

6) Izbjegavajte fraze koje ne govore ništa konkretno o vama

Što više konkretnih informacija, to bolje. Nedefiniranim pojmovima nije mjesto u molbi, kao ni u životopisu. Koristite riječi koje će vrlo konkretno ilustrirati vaše sposobnosti, potkrijepite ih primjerima.

7) Standardni (hrvatski) jezik

Neki oglasi za posao djeluju ‘prpošno’ i ‘neformalno’, ali to nije uvijek poziv kandidatima da i sami koriste sličan rječnik prilikom pisanja molbe.Ukoliko ste talentirani za pisanje ili je oglas za posao pisan manje službenim rječikom, možete si dozvoliti odmak od formalnosti ili korištenje riječi koje ne spadaju u standardni jezik, ali nije loše da ih pritom ipak stavite pod navodnike ili označite kurzivom.Na taj način čitatelju dajete do znanja da ste namjerno (a ne iz neznanja) upotrijebili kolokvijalizam ili žargon, ali da itekako znate kako to nije riječ koja se koristi u standardnom (hrvatskom) jeziku.

izvor: www.moj-posao.net