U PRODAJI REIZDANJA KULTNE ZAGREBAČKE ROCK TRILOGIJE: GUBEC BEG, GRIČKA VJEŠTICA I CRNA KRALJICA

U prodaji su dva reizdanja kultne zagrebačke rock trilogije “Gubec Beg” i “Grička vještica”, a uskoro će se u prodaji naći i “Crna kraljica”. Riječ je o rock operama koje su imale stotine izvedbi širom cijele Europe, koje je pogledalo preko milijun gledatelja, za koje je kritika imala samo riječi hvale i koja je ucrtala Hrvatsku na kazališnu kartu Europe.  

“Gubec Beg” je prva i najznačajnija rock opera koja tematizira ustanak seljaka predvođen Matijom Gupcom i koja je praizvedbu doživjela 1975. godine u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”. Autorski je potpisuje sjajan tandem Ivica Krajač, Karlo Metikoš i Miljenko Prohaska uz veliku pomoć redatelja Vladimira Štefančića. U rock operi se predstavljaju vrhunska glazbena imena kao što su Branko Blaće, Tomislav Borić, Marijan Kašaj, Radojka Šverko, Josipa Lisac, Ivo Pattiera, Miro Ungar i mnogi drugi. “Fenomenalno, jedinstveno, neponovljivo i spektakularno” izrazi su koji su se najviše koristili u opisivanju ove rock opere od strane kritike i gledatelja.

“Grička vještica”, prema istoimenom romanu najčitanije hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke, doživjela je praizvedbu 1979. godine u zagrebačkom gradskom kazalištu “Komedija”. Autorski je također potpisuju Ivica Krajač, Karlo Metikoš, Miljenko Prohaska i redatelj Vladimir Štefančić, a operu su otpjevali solisti i ansambl kazališta “Komedija”. “…služeći se nervoznim fortissimom rocka, sintetiziranim krikovima elektronskih instrumenata i magnetofonske vrpce, sugestivnošću svjetlosnih efekata i isprekidanim pulsiranjem filmske projekcije – željeli smo se što više približiti histeriji onog doba i priču o vještici s Griča odjenuti u ruho koje joj i pripada. Ona to zaslužuje”, najbolje su opisali ovu operu sami autori predstave.

“Crna kraljica” zaokružila je trilogiju rock opera, a praizvedbu je imala 1995. godine u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Rock operu potpisuju Ivica Krajač i Zlatko Tanodi. “Crna kraljica” iznjedrila je nove glumačko-pjevačke zvijezde kao što su Senka Bulić, Dubravka Ostojić, Jasna Bilušić, Barbara Rocco, Jasna Palić, Nikita, Mila Elegović, ali i ugostila velikane kao što su Branko Blaće, Dado Topić i Lukrecija Brešković. “Legenda o Crnoj kraljici živi već stoljećima u sjećanju hrvatskoga puka… Jedna od mogućih priča o “crnoj” Barbari Celjskoj, drugoj supruzi kralja Sigismunda je i priča o zlu… zlu koje tinja u svakome od nas skriveno u najdubljoj tami naših duša”, opisao je Ivica Krajač.