Mala scena za Međunarodni dan kazališta za djecu premijerno – u Sibiru!

U srijedu, 20. ožujka, na sam Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade, u dalekom i hladnom Sibiru, slavni “Padobranci” kazališta Mala scena doživjet će svoju treću međunarodnu inčicu i tako još jednom potvrditi da je ova predstava najveći kazališni izvozni proizvod produciran u hrvatskom kazlištu. Svjetska turneja Padobranaca započela je 2006. godine, kada su Padobranci praizvedeni u Bologni s originalnom podjelom Larisa Lipovac i Damir Klemenić. Odigrani su preko 200 puta  na svim kontinentima i to na kultnim pozornicama svijeta kao što su Sydney Opera House u Australiji, Barbican centar u Londonu, UK, Kennedy Centar u Washingtonu, DC, SAD, Koen-ji kazalište, gdje su Padobranci bili prva predstava za djecu ikada igrana u tom onda, 2010., novom kazalištu u Tokiju.  Nakon nastupa na gotovo svim značajnim svjetskim festivalima, Padobranci su dobili i svoje azijske verzije. U studenom 2011. praizvedeni su Taipeiu, Taiwan s izvođačima kazališta Song Song Song, a u travnju 2012. doživjeli su i premijeru u Hong Kongu u  kazalištu Mingri.

U Novom Urengoyu, na “Sjevernoj sceni” kulturnog centra u ovom udaljenom ruskom gradu koji je nastao na nalazištima plina, a koji je stvorio Gasprom, “Padobranci” će doživjeti svoju treću međunarodnu inačicu. Veliku čast je ovime dobilo kazalište Mala scena i redatelj predstave Ivica Šimić, jer će upravo ovom praizvedbom biti otvoren i jubilarni 10. međunarodni festival “Ja – mal, privet” (Ja sam dijete – pozdrav!”) koji se svake godine održava u Novom Urengoyu i koji okuplja najbolje ruske predstave, a ujedno i izbor iz svjetske produkcije. Ovaj je festival jedini festival za djecu koja žive 60 km od polarnog kruga. Svake godine svi sudionici festivala sudjeluju u proslavi Naroda sjevera i dobijaju nagradu “Počasni građanin sjevera”.Nakon festivala “Padobranci” će igrati u repertoaru “Sjeverne scene” a nastupit će i na brojnim festivalima širom Rusije. Sretan im let!
A svim posjetiteljima svih kazališta za djecu u Hrvatskoj i svijetu želimo sretan Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade!