8 pogrešaka koje rade mladi zaposlenici

Prije nego uskočite u ozbiljan svijet zaposlenih, postoji nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati.
8 pogrešaka koje rade mladi zaposlenici .Pročitajte koje su najčešće pogreške koje mladi profesionalci rade na početku svoje karijere.

1) Boje se izreći svoje mišljenje

Bilo da se radi o povećanju plaće, slobodnom vremenu ili samo želite reći svoje mišljenje, važno se zauzeti za svoje stavove u uredu. Vaši kolege će više biti impresionirani vašim samopouzdanjem i snažnim stavom nego ako se nesigurno povlačite u sebe. Morate znati koliko vrijedite i nemojte dopustiti da vaše godine ili manjak iskustva određuje kako će se drugi ponašati prema vama.
2) Ne znaju granicu na uredskim zabavama

Bez obzira koliko su kolege u vašem uredu ležerne, nemojte misliti da možete pretjerati s pićem i neprimjerenim ponašanjem na službenim večerama ili proslavama koje organizira vaš poslodavac. Naravno da je poželjno da se opustite i upoznate kolege izvan ureda, ali vodite računa da vaše ponašanje bude u skladu sa situacijom u kojoj se nalazite i pametno pristupite tome. Nemojte si dopustiti da se jutro nakon zabave kajete zbog nečega što ste učinili ili rekli.
3) Ljenčare na poslu

Možda mislite da nitko ne vodi računa o tome što vi radite cijeli dan, ali ako kao i većina mladih na početku karijere sjedite za računalom na mjestu gdje svi prolaze, nemojte biti sigurni u to. Važno je da ograničite vrijeme koje provodite na društvenim mrežama, pregledavate osobne e-mailove ili stranice koje nisu povezane s vašim poslom. Iako vam se čini da vam je šef opušten, neće cijeniti zaposlenika za kojeg mu se čini da mu je važnija promjena statusa prijatelja na Facebooku nego pravi posao.
4) Odijevaju se neprimjereno

Ponekad je teško shvatiti ozbiljnog mladog čovjeka koji je tek ušao na tržište rada, zato je važno kako se prezentirate. Ako se odijevate previše provokativno, mladenački ili previše ležerno, mogli biste poslati krivu poruku svojim kolegama. Bez obzira što se u vaše ormaru nalazi najviše takve odjeće, ured nije mjesto na kojem je primjereno takvu odjeću nositi. Ako želite da vas shvate ozbiljno, odijevajte se u skladu s mjestom na kojem radite.
5) Ne druže se s kolegama

Naravno da je važno da ste marljiv i odan zaposlenik, ali za vas je također važno uspostaviti profesionalne veze koje bi vas u budućnosti mogle dovesti do sljedećeg posla ili napredovanja. Mnogi mladi zaposlenici se ustručavaju i ne žele imati agresivan pristup pri upoznavanju s drugim kolegama, ali to je nezaobilazan dio poslovnog svijeta. Dobar način je da pitate svoje nadređene kome se možete obratiti, ako su vam potrebni savjeti za vašu karijeru.
6) Tračaju u uredu

Dok je umrežavanje važno za vašu karijeru, tračanje nije. Suosjećati s kolegama dok ogovaraju druge dobar je način da se povežete, ali opasna navika koja može uzrokovati neslaganje s drugim kolegama u vašoj organizaciji. Ako vam drugi kolege dođu s tračevima i prigovorima, ostanite neutralni i ne uključujte se u raspravu. U dugom roku, bolje je da ne stvarate neprijatelje na poslu.
7) Kasne na posao

Važno je uvijek doći na vrijeme. Možete biti najmarljiviji radnik u uredu ili odrađivati puno radnih sati od kuće, ali ako redovito kasnite na posao, ostavljate dojam da ste nepouzdani. Ljudi primjećuju tko ostaje duže, tko dolazi ranije ili tko neprestano kasni na posao i tako stvaraju mišljenje o drugima. Vaš profesionalni ugled je važan kako biste napredovali. Možda vam kašnjenje na posao zvuči trivijalno, ali može ozbiljno ugroziti sav dosadašnji trud.  
8) Misle da su uvijek u pravu  

Česti problem s mladim zaposlenicima je da se ponašaju previše samouvjereno. Ponekad je teško kada tek diplomirate i na ‘vrhu’ ste obrazovne piramide, vratiti se ponovno u status ‘brucoša’. Kada izađete s fakulteta, važno je da budete ponizni i znate koje je vaše mjesto u kompaniji. Samo zato što ste diplomirali s najvećom pohvalom fakulteta, ne morate misliti da ste prevažni da biste fotokopirali i takav stav vam može uskratiti šanse da budete promovirani.

Izvor: www.moj-posao.net