Kako objasniti praznine u životopisu?

cv

Kada započinjete potragu za poslom dok ste nezaposleni mogli biste osjećati da se ne možete natjecati s vašim zaposlenim kolegama. No to jednostavno nije istina. Preinačite svoj životopis tako da, umjesto da vas koči, da poticaj vašem uspjehu.

Procijenite procjep

Najbolji način na koji ćete se odnositi prema procjepu u zaposlenosti ovisi koliko ste dugo bez posla. Ako ste nezaposleni manje od godine dana, tada bi najbolja strategija mogla biti da ne kažete ništa. Kraća vremenska razdoblja do godine dana ne morate posebno navoditi ni objašnjavati u životopisu. Osobe zadužene za zapošljavanje razumiju da će kandidati imati neka vremenska razdoblja bez zaposlenja, pogotovo u vrijeme recesije.

Dulji vremenski procjepi mogu biti zamršeniji i pritom biste u vašem životopisu trebali objasniti kako ste ih popunili. Evo kako napisati životopis tako da pokažete da ste bili produktivni iako ste bili nezaposleni:
Naglasite kako, ne zašto

Osobe zadužene za zapošljavanje više zanima kako ste iskoristili svoje vrijeme dok ste bili nezaposleni, nego zašto ste bili nezaposleni. Umjesto da se fokusirate na otpuštanje, zatvaranje tvrtke ili radnog mjesta, ili ostale okolnosti koje su dovele do nezaposlenosti, stručnjaci preporučuju da naglasite kako ste za to vrijeme stekli nove vještine, ili produbili svoje znanje o području.
Budite zauzeti tijekom nezaposlenosti

Ako se ne možete sjetiti niti jedne aktivnosti vrijedne spominjanja u životopisu kako biste pokazali kako ste iskoristili slobodno vrijeme, morate postati zauzeti. Vrijeme nezaposlenosti nije godišnji odmor. Istražite sve mogućnosti kako biste stekli dodatno iskustvo.

Mnoge aktivnosti mogu vam osigurati neodoljiv sadržaj za životopis. Na primjer: volontiranje, učenje novog računalnog programa, učenje stranog jezika, ili privremeno ili honorarno zaposlenje, mogu mnogo značiti u životopisu. Iskustvo je iskustvo, bez obzira bilo plaćeno ili ne. Stručnjaci naglašavaju važnost pokazivanja što ste postigli tijekom nezaposlenosti, kao što biste učinili i za plaćen posao.
Izbjegnite sljedeće pogreške u životopisu:

    Nikada ne rastežite datume u životopisu kako biste produljili trajanje vašeg zadnjeg posla: To je laganje i nikada nije poželjno.
    Nemojte se osjećati prisiljeno da koristite tradicionalni format životopisa: Kronološki životopis možda nije najbolji format za one koji su nezaposleni dulje od godine dana. Umjesto toga koristite kombinirani životopis, koji vam omogućava da naglasite ključne vještine koje ste stekli u vrijeme nezaposlenosti.
    Ne podcjenjujte se: Najčešća greška koju nezaposleni rade u svom životopisu je minimiziranje svog doprinosa. Ako ste prikupili značajnu količinu novca za neprofitnu organizaciju, nećete navesti samo da ste volontirali, jer biste za to trebali preuzeti zasluge.

Ostanite proaktivni

Kada se radi o objašnjavanju i popunjavanju procjepa u karijeri zbog nezaposlenosti, radije budite proaktivni nego reaktivni. Usredotočujući se na ono što ste postigli u tom izazovnom periodu, pokazat ćete poslodavcima vaš stav, snalažljivost i sposobnost da postignete uspješne rezultate.

izvor: MojPosao.net