Carla Bley Trio 5. lipnja u ZKM-u

carla-trio

Jubilarni 10. Vip Zagreb Jazz Festival u Zagreb dovodi klaviristicu, orguljašicu, skladateljicu, aranžerku, voditeljicu jazz-orkestra i dobitnicu Grammyja Carlu Bley. U Zagrebačkom kazalištu mladih nastupit će 5. lipnja u trio formaciji – u kojoj uz nju i bas gitarista Stevea Swallowa već 20-ak godina svira britanski sopran i tenor-saksofonist Andy Sheppard. Trio, koji izvodi njezine skladbe, poznat je po osebujnom zvuku te profinjenom, komornom jazz pristupu, a Carla Bley u toj formaciji u potpunosti može izraziti svoje pijanističko umijeće, kao i avanturistički duh te želju za slobodnom improvizacijom i spontanom komunikacijom. Prošlogodišnji album “Trios”, objavljen pod okriljem kultne izdavačke kuće ECM, dobio je sjajne osvrte, a kritičari su bili jednoglasni u ocjeni da Carla Bley Trio nikad nije svirao bolje.

Carla Bley rođena je u Kanadi, no već kao 17-godišnjakinja zavoljela je jazz i preselila se u New York, gdje je uz ostale poslove – radila je tako kao prodavačica cigareta u jazz-klubu Birdland kako bi mogla pratiti nastupe slavnih jazzista – povremeno i svirala. Na nagovor pijanista Paula Bleya, s kojim je bila u braku, na samom je početku karijere počela skladati. Nadahnuta glazbom Ornettea Colemana djelovala je u okruženju glazbenika okupljenih oko udruženja Jazz Composers Orchestra čija je suosnivačica. Sve do danas zadržala je visoku razinu stvaralaštva (p)ostavši jedna od značajnijih aranžerki u jazzu. Cijene je kritičari, publika i sami glazbenici.

Skladala je i aranžirala za poznate glazbenike poput Paula Bleya, Georgea Russella, Charlieja Hadena, Garyja Burtona, Jimmyja Giuffrea, Arta Farmera…Često djeluje kao gostujuća aranžerka i dirigentica s jazz-orkestrima diljem svijeta, a piše i glazbu za filmove i televiziju. Kao pijanistica ostvarila je suradnje s glasovitim jazzistima, među ostalima s Michaelom Mantlerom, Philom Woodsom, Johnnyjem Griffinom i Charliejem Hadenom, ali i uglednim glazbenicima drugih stilova kao što su Alex Balanescu, Jack Bruce, Robert Wyatt. U duu i u drugima kombinacijama ustrajno svira s bas gitaristom Steveom Swallowom s kojim ostvaruje gotovo telepatsku komunikaciju. Carla Bley vodi vlastite sastave i orkestre u kojima sviraju najvažniji glazbenici suvremenog jazza, s kojima je snimila mnoge albume. Svoje albume već desetljećima objavljuje za diskografsku kuću WATT, koju je utemeljila sa suradnicima i koja je od samog početka pod okriljem kultne izdavačke kuće ECM.

Ulaznice su u prodaji online na www.ulaznice.hr te u svim Vip centrima. Dugogodišnji generalni sponzor Festivala Vipnet za svoje je korisnike u sklopu programa vjernosti Vip&više osigurao 10% popusta na cijenu ulaznica.