Zagrebački kvartet osvojio nagradu “Novog lista” na 11. “Riječkim ljetnim noćima”

zagrebacki

Zagrebački kvartet je osvojio nagradu riječkog “Novog lista” na jedanaestim “Riječkim ljetnim noćima”, koje su trajale od 1. do 24. srpnja, a svečano su zatvorene u “Harteri”. Tijekom dvadeset i četiri dana publika je mogla vidjeti dvadeset i osam izvedbi na deset različitih riječkih lokacija, a jednoglasnom odlukom žirija (u sastavu Kim Cuculić, novinarka “Novog lista”; Dajana Jurman – Osip, studentica Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci; Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata “Novog lista”; Damir Smerdel, magistar umjetnosti i dirigent te dr. sc. Anđelka Tutek) nagrada “Novog lista” za najcjelovitiji događaj festivala Riječke ljetne noći 2014. dodijeljena je Zagrebačkom kvartetu za koncert što su ga izveli u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu.

Prema obrazloženju žirija, Zagrebački kvartet, koji djeluje u sastavu Marin Maras i Davor Philips (violine), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo), nagrađuje se za virtuozno izvedena djela Josepha Haydna i Antonina Dvoraka, a posebice za interpretaciju “Četiri minijature za gudački kvartet” suvremenog hrvatskog skladatelja Adalberta Markovića. Koncert Zagrebačkog kvarteta izdvojio se virtuoznošću izvođača, kao i umjetničkim dosegom koji nadilazi uobičajene koncertne izvedbe. Posebna je vrijednost ovog koncerta što je između glazbenika i publike došlo do iznimne interakcije, dok su izvođači na emotivnu reakciju istinskih ljubitelja klasične glazbe odgovorili s čak tri dodatka. Snovitost, harmoničnost, fluidnost i igra nijansi – riječi su koje najbolje opisuju ovaj glazbeni događaj za pamćenje. Nagradu “Novoga lista”, skulpturu Siniše Majkusa, uručila je članica žirija Dajana Jurman-Osip, a primili su je violinist Davor Philips i violist Hrvoje Philips.
Zagrebački kvartet osnovan je davne 1919. godine, odsvirao je preko 4.000 koncerata na svim kontinentima te snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće. U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo “Vladimir Nazor” dodijeljena 2009. godine.