Više od 20 glagola koji će ‘nabildati’ vaš životopis

Pitanja koja će vam dodatno pomoći da promislite o postignućima koje je vrijedno navesti u životopisu / razgovoru za posao:

    Na koje ste svoje aktivnosti/projekte posebno ponosni jer smatrate da su na neki način unaprijedili posao koji ste radili?
    Koje segmente svojih dosadašnjih poslova najlakše možete brojčano izraziti/izmjeriti/navesti u postotcima?
    S kojim ste se problemom susreli, kako ste ga iznijeli nadređenom, što ste učinili da se problem otkloni i je li to naišlo na odobrenje/pohvalu/priznanje kolega/nadređenih?
    Jeste li učinili nešto što je pozitivno utjecalo na kolege/nadređene/klijente i zbog čega su vam zahvalili?
    Što je mjerilo uspjeha u vašem poslu (općenito)? Jeste li se uspjeli približiti tom cilju ili ga ostvariti/premašiti?
    Što ste poduzeli (plaćeno, besplatno) kako biste usavršili svoje profesionalne vještine?

Napomena

Imajte na umu da ćete svako ovo postignuće na razgovoru za posao vjerojatno morati dodatno pojasniti, što podrazumijeva i metode mjerenja, vremensko razdoblje, kratkoročne i dugoročne pozitivne posljedice navedenog i sl.

Na razgovoru za posao iskoristite priliku na što više pitanja odgovoriti konkretnim primjerima. Ukoliko vas poslodavac, primjerice, pita “Kakav ste pregovarač?”, radije mu ukratko prepričajte konkretnu situaciju kada ste vodili uspješne pregovore i kakav ste rezultat ostvarili (sklapanje ugovora, suradnje i sl.) nego da samo općenito odgovorite nešto poput “Mislim da sam dobar/odličan pregovarač” ili “Moj poslodavac je mislio da sam dobar/odličan pregovarač.”
Posebno važno

Ukoliko imate više godina radnog iskustva, vjerojatno ćete se teže prisjetiti većine postignuća koja ste ostvarili tijekom bogatog radnog iskustva. Zbog toga je dobro da o njima promislite i prije razgovora za posao, kako vam se ne bi dogodilo da tijekom samog razgovora zaboravite što ste htjeli reći ili naprosto ‘zablokirate’ od treme/prevelike količine informacija i sl.

Postignuća možete sastaviti i na komad papira te ih ponijeti na razgovor – pomisao da u džepu ili torbi držite svoj popis dat će vam više samopouzdanja i biti dobar podsjetnik da ste ovdje došli navesti konkretne primjere – u čemu ste odlični.

Poslodavac želi kandidate koji su postigli određene rezultate, ali vas ne poznaje dovoljno da bi mu iz vašeg životopisa ili opisa poslova koje ste radili trebalo biti dovoljno jasno i koja su bila vaša postignuća. Što više konkretnih primjera istaknete na razgovoru za posao, veća je šansa da ćete ostaviti dobar dojam.

izvor: www.moj-posao.net