10 stvari koje je dobro izbjegavati u potrazi za poslom

 
Ponekad je i sitnica dovoljna da sav trud padne u vodu. Lifehack donosi popis deset stvari koje možda radite, a da pritom niste ni svjesni u kojoj mjeri utječu na vašu potragu za poslom Zato  ne dozvolite da ovo stane na put vašem uspjehu!

1) Nedostatak fokusa

Vaš životopis mora govoriti o tome da ste kvalificirani za posao na koji ste se prijavili. Možda ste bili odlični u nekim poslovima, ali oni nisu mjerodavni za radnu poziciju koja vas sada zanima. Zato je uvijek dobro prilagođavati životopis ovisno o prijavi na svaki pojedini oglas, naglasiti u njemu iskustvo koje je na neki način povezano sa željenim poslom, a višak jednostavno izbaciti.
2) Gramatika i pravopis

Greške se uvijek mogu potkrasti, stoga nije na odmet i nekoliko puta provjeriti molbu i životopis prije nego što ih pošaljate poslodavcu. Iako se greška može dogoditi bilo kome i nije sama po sebi nije ozbiljan propust, može vas jako lako diskvalificirati, pogotovo ako se poslodavcu javio velik broj kandidata i to onih koji takve greške nisu napravili.
3) Niste prisutni online

Ne morate biti aktivni na društvenim mrežama, ako ni do sada niste imali takav običaj, ali kada poslodavac ‘ugugla’ vaše ime i prezime, htjet će pronaći dodatne informacije o vama. Zbog toga je dobro imati Linkedin profil. Ne traži od vas previše vremena ni truda, a potencijalnom poslodavcu dat će uvid u najbolje moguće informacije o vama.
4) Niste istražili tvrtku

Ako ste dobili termin razgovora za posao, obavezno proučite tvrtku, ukoliko to već niste učinili. Ne morate znati najsitnije detalje poslovanja, ali poznavanje osnovnih informacija se podrazumijeva. Danas gotovo svaka tvrtka ima svoju internetsku stranicu i odjeljak ‘O nama’ – dakle, u pitanju je zadatak od pet minuta – razlog više da napravite ovu ‘domaću zadaću’!
5) Javljate se samo na oglase

Nema ničeg lošeg u tome da budete proaktivni. Ukoliko vam je neugodno slati otvorene molbe, iskoristite brojna događanja i sajmove gdje se imate priliku predstaviti potencijalnim poslodavcima. Jedan od njih je i Virtualni sajam karijera i znanja koji se održava od 15. do 22. listopada. Osim toga, možete se prijaviti i za sudjelovanje na fizičkom dijelu sajma koji se održava na pojedinim zagrebačkim fakultetima, kako biste uživo pratili predavanja pojedinih kompanija.
6) Ne koristite svoje kontakte

Ukoliko tražite posao, svakako to razglasite prijateljima. Nikad ne znate tko od njih će naići na zanimljiv oglas ili čuti korisnu informaciju i sjetiti se upravo vas!
7) Negativan stav

Nije lako svakoga dana pregledavati oglase i pisati molbe. S obzirom da i to s vremenom postaje frustrirajuće, nemojte si dodatno otežavati svakodnevicu negativnim mislima. Uredu je pronaći ‘ispušni ventil’, ali neka to ne bude unutar molbe ili prijave na oglas. Jednako tako, ne dozvolite da vas obeshrabruju razgovori za posao koji nisu rezultirali dobivanjem posla. Mislite na sebe i vjerujte u sebe bez obzira na sve. Kvalitetan poslodavac to će znati cijeniti!
8) Ne budite nametljivi

Potpuno je uredu da nakon selekcijskog postupka kontaktirate poslodavca ukoliko je prošao rok do kada vam se trebao javiti s povratnom informacijom, a to nije učinio. Međutim, ukoliko taj rok još nije prošao, a vi ga svakodnevno zovete ili šaljete poruke, uništavate šansu da vas zaista uzmu u obzir. Koliko god ponekad bilo teško, budite strpljivi, a kada pokazujete inicijativu, činite to s mjerom.
9) Neprofesionalna adresa e-pošte

Možda ovo djeluje kao nešto očito, ali velik broj poslodavaca imao bi što reći na ovu temu. Ukoliko nemate profesionalnu adresu koja se sastoji od vašeg imena i prezimena, dovoljno je svega par klikova mišem da je registrirate. Ovo čini razliku.
10) ‘Nažvrljali’ se molbu

Molba je dokument u kojem nemar najviše može doći do izražaja. Najvažnije pravilo je da se u molbi ne bi smjele ponavljati informacije koje su već navedene u životopisu. Drugo, molba bi uvijek trebala biti pisana za jednog poslodavca. Ako već šaljete jednu te istu molbu na nekoliko različitih oglasa, potrudite se napraviti barem neke izmjene, a pogotovo pripazite da se u molbi koju šaljete jednoj tvrtki ne potkrade ime drugog poslodavca!

Izvor: www.moj-posao.net