Održite kondiciju vaših moždanih stanica – vozite bicikl- vol 2

I sobni bicikl je dobra zamjena, idealan je za zagrijavanje ako vježbate u teretani. Da bi bilo efekta, sobni bicikl trebate voziti barem tri puta nedjeljno po pola sata. Ako vozite brzinom od 20 do 25 km/h sagorjet ćete do 500 kalorija za sat vremena, a čak 950 ako vozite brzinom većom od 35 km/h. Bicikl je idealna rekreacija za sve uzraste, pogotovo za osobe s niskim nivoom kondicije.
Još jedna prednost okretanja pedala je to što ćete poslije vožnje biti puni energije. Naime, istraživanja su pokazala da vožnja bicikla smanjuje umor za čak 65 posto zato što potiče mozak na lučenje dopamina, hormon “odgovoran” za energiju organizma.


Bicikl ne služi samo da se trenira tijelo, već da se u formi održava i memorija, to jest sposobnost da se sjećamo stvari, potvrđuje studija irskih znanstvenika, objavljena u “New York Timesu”. Ova teza zasnovana je na eksperimentu u kojem je grupa studenata dobrovoljaca gledala slike koje su predstavljale nepoznata lica i imena ljudi koje nisu poznavali, a potom je bilo potrebno da ih se sjete. Od polovice studenata zatraženo je da voze bicikl pola sata s povećavanjem brzine, dok je druga polovica ostala sjediti za to vrijeme. Potom je zatraženo od svih ispitanika da se sjete prikazanih slika i oni koji su vozili bicikl postigli su daleko bolje rezultate u pamćenju u odnosu na drugu grupu koja je sjedila.

Odmah iza toga napravljena je i analiza krvi i rezultati su pokazali da je kod grupe studenata koja je vozila bicikl bio prisutan visok nivo jednog proteina (BNDF), važnog za ljudsko zdravlje i moždane stanice. Ahmed Salehi, istraživač Sveučilišta u Stratfordu, objašnjava da nivo ovog proteina ne služi samo kako bi se sačuvalo pamćenje nego i sposobnost prepoznavanja.

Ovaj eksperiment dokazao je koliko fizička aktivnost utječe na zdravlje, ali ne samo kako bi se postigao lijep izgled, već kako bi se i održala maksimalna “kondicija” moždanih stanica.Ukoliko već niste, priuštite si jednog ljubimca na dva kotača i krenite s vožnjom – zbog boljeg pamćenja! ˘