Karlo Metikoš / Matt Collins – 30 godina od odlaska velikog pjevača i skladatelja

Prije trideset godina napustio nas je pjevač i skladatelj Karlo Metikoš alias Matt Collins, rođeni Zagrebčanin koji je svoju pjevačku karijeru započeo u domovini, a potom i u Parizu gdje se 1961. afirmirao pjesmom “En écoutant la pluie (Ritam kiše)”
“Karlo Metikoš, ili pak Matt Collins, bio je naš Buddy Holly, Chuck Berry i Fats Domino, naš Elvis, Jerry Lee i Cliff istovremeno; za domaći rock ispisao je prve stranice jednako kako su to oni učinili za planetarni; bio je prvi koji je kod nas izveo i snimio katalog nezaobilaznih rock’n’roll standarda i prvi je, nadahnut njima (najčešće zajedno s Krajačem) napisao svoj mali album tinejdžerskih himni. No, one to nažalost nikad nisu zaista i postale, javljajući se u trenutku tranzicije, kada su Beatlesi mijenjali estetiku i značaj pop glazbe, ostale su usamljene i zaboravljene, uostalom kao i u velikoj mjeri i on sam. Tako će kod nas beat generacija predvođena Mlinarčevom Grupom 220 , Indexima i Kameleonima – koja se praktički javlja usporedo s Collinsovom diskografijom – biti ona kojoj će se priznati autorska kreativnost i zajedništvo u ravni globalnog , kulturnog, i umjetničkog kolektiviteta. Matt Collinsu priznat ćemo mjesto našeg proroka ili možda apostola rocka”, napisao je jedan od njegovih suradnika, Siniša Škarica, u knjižici “The Ultimate Collection” izdanja.

Pjevačku karijeru je početkom sedamdesetih zamijenio skladateljskom, a uz Ivicu Krajača napisao je kultne pjesme za svoju životnu odabranicu, Josipu Lisac. Sudbonosni susret Josipe Lisac i Karla Metikoša dogodio se u Petrinji, 6. veljače 1971. godine, na dan koji će poslije godinama slaviti kao Valentinovo. Vidjevši ogroman pjevački potencijal u Josipi Lisac, Karlo počinje skladati samo za nju. Ona postaje njegova muza i životna partnerica. Od prvog konceptualnog albuma “Dnevnik jedne ljubavi”, antologijskog albuma yu-rocka, jedinog glazbenog dijela nagrađenog Porinom za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe, prve domaće rock-opere “Gubec-beg” u kojoj je Josipa briljirala u ulozi Jane, glazbu je zadužio i prekrasnim pjesmama, hitovima koji čine okosnicu Josipine zadivljujuće, gotovo 55 godina duge karijere.

Karlo Metikoš / Matt Collins bio je jedan od najtalentiranijih, najintrigantnijih i najkarizmatičnijih pjevača rocka s ovih prostora i skladatelj koji je svojim djelima zauvijek obogatio glazbu.

Matt Collins & Crveni Koralji – Nobody butyou