Svi znate za Marka Tolju. Ali – tko je “Čičak Muzičak”?!

 

tolja

Kad imaš četiri godine i svijet ti se čini jaaako velik, sve što želiš je igrati se s prijateljima, puhati balone, sanjati, maštati. U toj igri glazba je ona koja ima čarobni sastojak i začarati će svakog tko bude slušao ovaj album. Ondje u vrtu umjesto cvijeća rastu baloni, dva i dva su šest, djeca hodaju bosa i svud ljubav sja. Proljetno sunce za dobro jutro obasjava mališane, dok zeko traži svoj potočić, a bubamarac svoju Maru. Jednom šefu smiju se brkovi al’ pamte se samo lijepe stvari.
 

Znate, u Čičku Muzičku zamislite skaču, plešu, viču i pjevaju baš ta mala djeca. Igrajući se s njima do ovog cilja su ih vodili Katarina Jurić, Jelena Matanović, Mateo Resman i Sandra Polić Živković, koja je ujedno i urednica albuma, a glazbenik Olja Dešić je orkestrirao većinu skladbi, u čemu mu je u nekim skladbama pomogao Zvjezdan Ružić.
A Marko? E, Marko, raspjevani slavuj, predivno je pjevajući povezao sve pjesme u jednu priču i podsjetio nas sve na najljepše doba naših života.

 Po svojoj energiji i toplini ova “srca” poštuju dječje slušateljsko uho, nudeći mu ipak magične orkestralne aranžmane i bogatstvo kvalitetnog zvuka koji djecu uranja u carstvo bajki i dječjih priča. Prizivaju boje drugačijeg djetinjstva, srdačnog, složnog i razigranog.
 
Pred vama je album za djecu koji treba zauzeti posebno mjesto na policama svakog roditeljskog doma, dječjih vrtića i škola, nezaobilazna glazbena literatura djetinjstva na kojem će odrastati nove generacije, pjevušeći stare i učeći nove pjesme, od kojih svaka ima svoju posebnu tajnu.
 Prvu pjesmu Baloni, izvela je davne 1964 godine Anđelka Pečko uz ansambl Nikice Kalođere, a kasnije ju je pjevao i Oliver Dragojević. Prekrasna pjesma dobila je priliku uveseljavati i djecu današnjice. Dobro jutro i Himna zadrugara dolaze iz popularnog filma Vlak u snijegu, snimljenog prema istoimenom romanu Mate Lovraka, koje je uglazbio Arsen Dedić. Zeko i ovdje traži svoj potočić, ovog puta uz jazz aranžman Zvjezdana Ružića, a Kišobran za dvoje obrada je hita Trešnjevačkih mališana. Nije lako bubamarcu zapisao je Zvonimir Balog, a pjevaju Marko Tolja i Čičak Muzičak. Ja sam šef, prvi put je zaživjela kao obrada, a prije su je pjevali Novi fosili na glazbu Rajka Dujmića. Kad bi svi ljudi na svijetu ugostili su i popularnu Klapu Cambi Split, a Nek svud ljubav sja tradicionalna pjesma stvara male anđele. Čičak Muzičak prava je himna, preuzeta s njihovog prvog albuma, a na pjesmi po kojoj je album dobio ime, Srca otvorena kao vokalni solisti ističu se Frano Živković, javnosti poznat kao mladi talentirani gitarist i glazbenik i Katarina Valčić, desetogodišnja djevojčica koja je u međuvremenu s roditeljima odselila u daleku Ganu.