15 riječi koje ne želite upotrijebiti na razgovoru za posao

 

Poziv na razgovor za posao odlična je vijest. Nažalost, samo par pogrešnih riječi može uništiti priliku da dobijete posao.Neki izrazi na razgovoru za posao naprosto nisu prikladni. Proučite popis i otkrijte koliko puta do sada vam se dogodilo da kažete sljedeće:

1) “Um…”
Najveći problem s ovim zvukom je što vjerojatno niste niti svjesni koliko ste ga puta upotrijebili. Kada bi vam netko mogao navesti koliko ste puta tijekom jednog razgovora za posao posegnuli za ovim, umjesto da ste jednostavno u tišini pokušali zbrojiti misli, vjerojatno biste se neugodno iznenadili.
Najbolji način kako se možete riješiti ove ružne navike je da prijatelje i članove obitelj zamolite da vam svaki put skrenu pažnju.

2) “Kao…”
Osim što zvučite kao tinejdžer, ovo također umanjuje težinu vaših odgovora.
‘Kao’ zamijenite s ‘da’ ili ‘ne’ kako biste zvučali samouvjereno i zrelo.

3) “Mrzim…”
Nitko ne vole ljude koji nekoga ili nešto ‘mrze’, neovisno o kontekstu. Ovo je najstrože zabranjena riječ na razgovoru za posao, ali ni u svakodnevnoj komunikaciji nije je lijepo koristiti.

4) Bilo koja psovka
Čak i ako vam se čini da u tvrtki vlada jako ležerna atmosfera, poslodavac je jako opušten, a razgovor za posao djeluje kao ležerno prijateljsko čavrljanje, nipošto nemojte na ovaj način riskirati!

5) “Perfekcionist…”
Ovo je bez sumnje najpopularniji klišej. Nekad davno bilo je popularno govoriti “Ja sam perfekcionist”, posebno kada bi vam poslodavac postavio pitanje o vašim jakim i slabim stranama. Danas je svima jasno da posao ne možete dobiti koristeći fraze – radije navodite svoja konkretna postignuća.

6) “Praktički…”
Opet fraza. “Praktički, bio/la sam zadužen/a za veći dio posla.” Radije navedite konkretne informacije, a suzdržavajte se fraza uz koje ćete samo zvučati pretenciozno.

7) “Ja…”
Danas je u poslu puno važnije kako funkcionirate u timu nego kao pojedinac. Jednako tako, važno je dokazati da se možete uklopiti u postojeći radni tim. Srećom, bogatstvo hrvatskog jezika je takvo da se koji put možete pohvaliti i bez korištenja ove famozne zamjenice. Puno ljepše zvuči kada kažete “Povećao sam prodaju za 5%” umjesto “Ja sam povećao prodaju za 5%”.

8) “Jasno.”
Ovo znači da ‘skoro’ nešto razumijete ili ste suglasni, ali ne u potpunosti, što pak puno govori o vašem samopouzdanju. Koristite jednostavno i čvrsto ‘da’ ili ‘ne’, naprosto će ljepše zvučati.

9) “Fantastično!”
Prenaglašene emocije u bilo kojem smislu nisu poželjne (vidi ‘Mrzim’). Poslodavac vam primjerice može reći “Upravo smo uložili 50 tisuća eura u modernizaciju tehnologije”. Možda vas je ta informacija uistinu fascinirala, ali uvijek takve prilike pokušajte iskoristiti kako biste nastavili poticati dijalog i doznati više informacija. Primjerice, na takvu rečenicu možete reći: “Vjerujem da je to zaposlenicima jako olakšalo posao/rad na pojedinim procesima.” Na taj način i poslodavcu dajete priliku da se pohvali svojim postignućima, a to potiče ugodnu atmosferu.

10) “Svejedno…”
Ovo obično govorimo kada smo od nečega odustali. Pokazuje manjak volje i nesposobnost suočavanja s problemom, umjesto pokušaja pronalaženja rješenja kojim ćemo biti zadovoljni. Osim toga, zvuči nezrelo i kao da se lako predajete – to poslodavcu nije dobar znak.

11) “Stvari…”
Ne samo da ova riječ zvuči pretjerano ležerno, već ne daje nikakve konkretne informacije. “Znate kako je s tim stvarima” ili “Ma znate, stvari poput toga.” Radije koristite jasne izraze – poslodavca uvijek zanimaju konkretni detalji.

12) “Posvećen…”
U današnjem poslovnom svijetu svi su posvećeni i daju sve od sebe. Radije pripremite konkretne informacije o tome u kojem smjeru vidite razvoj svoje karijere, vaš doprinos poslodavcu i sl. Izbjegavajte fraze, govorite o postignućima.

13) “Motiviran…”
Ovo je također fraza, kao i ‘entuzijast’. Možda mislite da poslodavcu ti izrazi daju jasnu predodžbu o tome kakav ste radnik, ali to nije slučaj. Nemojte dragocjeno i ograničeno vrijeme razgovora za posao koristiti kako biste izgovarali fraze ili ono što je očito.

14) “Učiti…”
Učenje i profesionalni razvoj zapravo su sastavni dio svakog posla, stoga nema potrebe da naglašavate očito. Umjesto toga, radije poslodavcu objasnite kako mu konkretno možete pomoći da unaprijedi svoje poslovanje – istaknite što vi možete učiniti, a drugi kandidati ne. I opet, najbolji ćete dojam ostaviti ako pružite jasne informacije o svojim postignućima.

15) “Otpušten…”
Ovu riječ želite izbjeći pod svaku cijenu. Jednom kada poslodavac stekne dojam da ste ‘problematični’ teško ćete ga razuvjeriti.
Nema ničeg neobičnog u tome što ste dobili otkaz, ali način na koji to ističete čini razliku. Radije se poslužite ‘mekšim’ izrazima. Npr. “Bio/la sam tehnološki višak”, “Poslodavac mi je zahvalio na suradnji”, “Razišli smo se radi…”
Uvijek pokušajte pojasniti kako vam je to radno iskustvo koristilo u daljnjem profesionalnom razvoju odnosno, pokažite da ste se s poslodavcem razišli korektno, da o njemu nemate loše mišljenje i da ste temeljem stečenog radnog iskustva spremni za nove prilike. Naime, imajte na umu da oko ove teme ne morate biti u potpunosti otvoreni – u ovoj konkretnoj situaciji puno je bitniji način kako ćete pristupiti temi, nego što se zaista dogodilo.

Izvor: moj-posao.net