Bicikl raste zajedno s djecom

bicikli

Roditelji, ukoliko niste znali da i bicikl raste zajedno s djecom, evo nekoliko korisnih savjeta za Vas.
Prvi kontakt s pedalama dijete ima prilikom vožnje tricikla i različitih vrsta autića s pedalama. Tu dijete uči osnovnu vještinu, a to je okretanje pedala. Međutim, taj način “vožnje” mu daje i lažnu sigurnost, jer kada prijeđe na prvi pravi bicikl stvari se znatno mijenjaju, stoga je i vrijeme prilagođavanja duže. Preporučuju se  guralice bez pedala, za djecu do 2 godine. Kada dijete napuni 3 godine (visina djeteta oko 98 cm), možete kupiti prvi “pravi” bicikl veličine kotača 12”. Ti bicikli, naravno, imaju pomoćne kotače. Važno je da se  dijete može samostalno popeti na bicikl i s njega sići. Također, kada sjedi na biciklu, dijete bi stopalom trebalo dohvatiti podlogu.

 Ukoliko ne postoji mogućnost da dijete isproba bicikl koji kupujete, evo savjeta kako odrediti veličinu bicikla za dijete. Izmjerite unutrašnju dužinu noge djeteta. Dužinu koju ste dobili pomnožite s 0,66 i dobit ćete veličinu rame u centimetrima. Veličinu u inčima ćete dobiti tako što dobiveni broj podijelite s 2,54 (ovo pravilo vrijedi i za odrasle, pri čemu je potrebno voditi računa da nije svejedno za koju namjenu kupujete bicikl – ali, o tome nekom drugom prilikom). Važno je pri odabiru veličine rame nikada ne uzimati veću ramu nego što Vam je potrebno. Izborom manje uvijek imate mogućnost podizanja sjedala ili volana ukoliko Vam bicikl nije dovoljno velik, dok kod prevelike rame nemate mogućnost smanjivanja.

 Kada je dijete spremno da s njegovog bicikla skinete pomoćne kotače, najbolje je s vožnje na betonu prijeći na travnatu podlogu s manjim nagibom. Skinite pomoćne kotače i pedale ako nemate guralicu. Spustite sjedalo tako da su djetetove noge čvrsto na zemlji kada sjedi. Usmjerite ga nizbrdo i držite bicikl dok dijete sjeda na njega. Izaberite čistu travnatu površinu udaljenu nekoliko metara i recite mu da podigne noge i klizi nizbrdo do cilja, koristeći noge za usporavanje ako to želi. Malo ga pogurajte i idite iza njega kako mu ne biste skretali pažnju. Izbjegavajte mu pomagati. Ponavljajte sve dok se dijete ne bude moglo spustiti do cilja bez dodirivanja tla. Zatim povećajte udaljenost. Vratite pedale i pustite dijete da klizi nizbrdo s nogama na pedalama. Onda isprobajte okretanje pedala, pa kočenje i na kraju okretanje. Podižite sjedište kako dijete napreduje. Uspjeh proslavite sladoledom:)

U razdoblju od 4 do 6 godina djeca trebaju naučiti voziti bicikl bez pomoćnih kotača. Kada prerastu veličinu tog bicikla, prelaze na bicikle sa kotačima 20”. Obično je to sa 6 – 8 godina (visina djeteta 120 – 135 cm).U toj kategoriji postoje bicikli s pomoćnim kotačima za djecu koja do tada nisu imala veliko iskustvo u vožnji, kao i bicikli bez pomoćnih kotača s jednom i više brzina. Kada dijete napuni 8 – 9 godina (visina djeteta 135 – 145 cm) tada je potreban bicikl veličine kotača 24”, u toj veličini postoje bicikli s jednom i više brzina, s manje ili više dodatne opreme. S 10+ godina djetetu je potreban bicikl veličine kotača 26” s nižom ramom. To je standardna veličina kotača za odrasle i dalje u životu se kupuje bicikl s većom ramom.
Dopustite djetetu da samo izabere kacigu, zvonce i ostatak opreme  koje će s uživanjem nositi.