Predstava „Zašto baš ja?“ Male scene na festivalu u Danskoj

 

U ponedjeljak 22. travnja kazalište Mala scena odlazi na gostovanje u Dansku s predstavom «Zašto baš ja?» koja je praizvedena 18. listopada 2014. godine u kazalištu Landskrona u istoimenom gradu u Švedskoj.Predstava će igrati na najvećem danskom festivalu “Aprilfestival” u gradu Frederikssundu, a prva izvedba je u četvrtak 23. travnja. Svekupno ćemo održati četiri izvedbe.„Aprilfestival“ je najveći svjetski festival kazališta za mlade koji organizira Teatercentrum svake godine u travnju od 1971. u drugom mjestu u Danskoj, a ove godine održava se od 19. do 26. travnja.
Na ovogodišnjem 45. izdanju festivala predstavit će se više od 100 kazališta sa preko 600 izvedaba. Ulaznice za sve izvedbe su besplatne.

Predstava je nastala kao produkcijska suradnja triju partnera iz Danske, Švedske i Hrvatske u razdoblju od svibnja 2012. do listopada 2014. godine.Nositelj produkcije je kazalište Mala scena, a glumci odabrani na audiciji dolaze iz Hrvatske: Jakov Gavran, Mirel Huskić i Jan Novosel, sva trojica s diplomom Umjetničke akademije u Osijeku. Hrvatska premijera predstave izvedena je u Maloj sceni 22. listopada 2014., a izvedbi je nazočila danska kraljica Margareta II. za vrijeme svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj.Autorski tim predstave čine idejni začetnik, redatelj i dramaturg Jacques S. Matthiessen, ujedno i umjetnički voditelj PTP kazališta za mladu publiku iz Kopenhagena, skladatelj je Claus Bo Carlsen, scenografi i oblikovatelji svjetla su Christian Q. Clausen i Petra Held, kostimografkinja je Hana Letica, koreografkinja Marlene Smith, likovno oblikovanje osmislio je Daniel Seferian Sies, fotografkinja Ana Šesto, a pomoćnica produkcije Tatjana Lisac.Producentica danskog tima ovog iznimnog neverbalnog projekta za mladu publiku od 9 godina naviše je Karin Ahnfelt-Ronne, švedskog tima Hakan Person, a producentica hrvatskog tima i cjelokupnog projekta je Vitomira Lončar.
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima dobivenim na javnim pozivima za projekte u kulturi Ministarstva kulture (trogodišnji program) i Grada Zagreba, koji podupiru i ovo gostovanje.