1 sat vožnje bicikla – 2 dana života dulje

bicikl

Zgodna računica, zar ne? Istraživanja pokazuju da vožnja bicikla itekako utječe na kvalitetu naših života. Samim time što se redovitim bicikliranjem smanjuje rizik od raznih bolesti, produljuje se život, a život je lijep!Iako se računica iz naslova (1 sat bicikliranja – 2 dana života dulje) ne može shvatiti baš doslovno, doslovno se može reći da ćemo vozeći bicikl kvalitetnije živjeti! Vožnja bicikla je jedna od najzdravijih, a po nama i najboljih, aerobnih aktivnosti. Mršavimo, jačamo mišiće, a preveniramo i razna oboljenja.


Ako nam je bitno da skinemo višak kilograma, na pravoj smo adresi. Prosječna osoba s oko 60 kilograma u sat vremena vožnje biciklom može potrošiti i do 500 kalorija, a ona od 80 kg oko 640 kalorija. Želimo li otopiti više kalorija, samo pojačamo intenzitet vožnje.
Ako nam je bitno da budemo fit i ojačamo mišiće, nakon samo nekoliko tjedana redovitog bicikliranja noge nam mogu poprimiti savršen oblik jer pri vožnji svi mišići nogu aktivno rade. Također, budući da zbog prirode posla, koji sve češće uključuje sjedenje za računalom, previše sjedimo i nerijetko se žalimo na bol u leđima, bicikl je odlična stvar jer su nam pri vožnji aktivni i mišići donjeg dijela leđa i trbušni mišići što utječe na pravilno držanje tijela na biciklu.
Dokazano je da samo 30 minuta bicikliranja dnevno može značajno smanjiti rizik od obolijevanja kardiovaskularnog sustava. I ne samo to, uz redovito bicikliranje imamo sve više i više energije – čak do 20% više energije. Razlog je poticanje mozga na izlučivanje dopamina, hormona koji je zaslužan za dobro raspoloženje. Evo, mi se već bolje osjećamo zbog ovog podatka, a vi?

izvor:xplorerlife.hr