Odlučili ste kupiti bicikl, ali kakav?

Ukoliko ste se odlučili na kupnju bicikla, ali ne znate kakvoga, dvije početne stavke prilikom izbora su budžet i visina.
Ako Vam je budžet vrlo ograničen, odabir bicikla Vam je znatno olakšan i izbor sužen. U slučaju da imate više novca kojeg ste spremni uložiti u novi bicikl, stvari su znatno drugačije. Ako si kupujete prvi rekreativni bicikl, logično Vam je da na njega niste spremi potrošiti previše novca. Ne znate hoće li Vas želja držati ili će bicikl ubrzo samo skupljati prašinu u Vašem podrumu. Na ovaj se način dovodite u paradoksalnu situaciju. što bolji bicikl kupite, osjećaj tijekom vožnje bit će bolji. Bicikl će lakše ubrzavati, lakše održavati brzinu, preciznije mijenjati brzine. Jedino udobnost nije uvijek direktno proporcionalna uloženom novcu jer prelaskom na natjecateljsku kategoriju bicikala novac ulažete u funkcionalnost umjesto u udobnost. Dakle, potrebno je napraviti optimalni kompromis i izabrati bicikl kojeg ćete lako prodati u slučaju da želja ne potraje, ali isto tako i bicikl koji ćete lako moći poboljšati ili zamijeniti za bolji u slučaju da se takva potreba pojavi. Tražite bicikl koji posjeduje dobar okvir i kvalitetnu vilicu jer je to osnova svakog bicikla.


Što se Vaše visine tiče, ona je osnova za izbor adekvatne veličine okvira.
Ako ćete tražiti savjet od starog biciklista, dobit ćete savjet tipa “ti si 180 cm, dakle treba ti planinski bicikl od 19 inča”. Razlozi zbog kojih često dolazi do zabune su više nego očigledni – postoje tri vrste mjera rama: u inčima, centimetrima i veličinama S, M, L itd. Zbog toga je potrebno znati osnovna pravila pri izboru bicikla. Dakle, svi bicikli se kao i odjeća mogu razvrstati u nekoliko osnovnih veličina: XS, S, M, L, XL, XXL. Neki proizvođači imaju i međuveličine poput S/M, M/L… Općenito gledano, ako kupujete bicikl koji ćete koristiti za rekreaciju, onda se možete voditi sljedećim dimenzijama:
XS za visinu ispod 160cm
S 155-172cm
M 165-182cm
L 175-192cm
XL 185-202cm
XXL za visinu iznad 195cm
Za one koji baš vole biti precizni postoji i formula za izračunavanje veličine rama bicikala. Veličina bicikla se određuje po veličini okvira (rame) kod koga se uzima visina sjedišta, odnosno mjeri se okvir od centra osovine pogona do vrha cijevi sjedišta gdje ulazi cijev sjedala. Zbog toga je pri odabiru bicikle važna vaša visina, zapravo kao osnovu za izbor veličine rama uzmite dužinu unutrašnjeg dijela vaše noge. Veličinu koju ste dobili pomnožite sa 0.66 i dobit ćete veličinu rame u centimetrima. Ali obratite pažnju i na sljedeće stvari. Veličina koju ste dobili na ovaj način je veličina rame za trkačke bicikle, a ukoliko želite MTB od ovog bi broja trebali oduzeti 8 do 10 cm kako biste dobili odgovarajuću veličinu. Važno je napomenuti da se veličine okvira za trkačke bicikle izražavaju u centimetrima, dok su veličine MTB bicikala obično u inčima. Veličinu u inčima ćete dobiti tako što ćete dobiveni broj podijeliti s 2.54. Važno je da pri odabiru veličine rama nikada ne uzmete veću ramu nego što vam je potrebna – izborom manje uvijek imate mogućnost podizanja sica ili volana ukoliko vam bicikl nije dovoljno velik, dok kod velike rame nemate mogućnost smanjivanja iste.