Detoksikacija u 5 jednostavnih koraka

 

Čišćenje organizma ne mora biti komplicirano. Pridržavajte se ovih jednostavnih uputa i uskoro ćete biti puni energije.

1) Konzumirajte što više voća u bilo kojem obliku – svježe, suho, smrznuto ili u sokovima – voće će vam donijeti energiju i vitalnost.

2) Nazdravite vodom (iako se vodom ne nazdravlja )! Voda je presudna za naše zdravlje, jer igra važnu ulogu u svim fiziološkim procesima organizma. Voda je neizostavan dio svake detoksikacije. Pijte od 8 do 10 čaša izvorske ili pročišćene vode svaki dan. Voda pomaže eliminaciji toksina iz organizma, poboljšava metabolizam, raspoloženje i izgled kože. Tako da se nadamo da je voda već pored vas! Jedan gutljaj i čitajte dalje.

3) Povrće je cool – posebno zeleno povrće (brokula, kelj, špinat) je bogato vitaminima i mineralima, poboljšava imunitet, čisti organizam od toksina i uz sve to sadrži jako malo kalorija! Jedite ga što više možete – u sirovom obliku, dinstano ili kuhano na pari, u salatama ili domaćim zelenim sokovima.

4) Integralne žitarice i mahunarke su odličan izvor antioksidansa, vitamina, minerala, proteina i dijetalnih vlakana. Uključite u vašu prehranu divlju ili smeđu rižu, kruh od integralnog brašna, kus-kus, heljdu, integralnu tjesteninu, različite vrste graha, leću.

5) Kako se vitamini ponašanju? Pravilan unos vitamina vrlo je bitan za naš organizam. Da bismo pravilno konzumirali određene vitamine, trebalo bi znati i kako se oni ponašaju, odnosno koji su vitamini topljivi u vodi, a koji u mastima, radi izbjegavanja njihove nepravilne konzumacije. Vitamini topljivi u vodi (vitamine B grupe) se praktički ne mogu nagomilati u organizmu jer se eventualni višak izlučuje mokraćom. Stoga, bez razmišljanja, možete jesti neoljuštene žitarice, svježi kvasac, iznutrice, folnu kiselinu (zeleno lisnato povrće) te vitamin C (kombinacija žutog, zelenog, narančastog i crvenog voća i povrća). Kod vitamina topljivih u mastima (vitamin A – betakaroten, vitamin E) treba biti nešto pažljiviji s količinom, jer veći unos ovih vitamina može biti nepovoljan po organizam.