Novi singl Šćike feat. Alen Vitasović – Grožnjana grada

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istarski etno sastav Šćike i Alen Vitasović objavili su zajednički singl “Grožnjana grada”, veselu i opuštajuću pjesmu koja spaja moderno s tradicionalnim te u skladnu cjelinu povezuje elemente istarskog etna i melodične pop glazbe. Tekst pjesme je tradicionalan, glazbu i aranžman potpisuje Tonči Horvat – Hus, koji je zaslužan i za glazbenu produkciju, a singl je sniman u studiju “Triban” (Buje). Za pjesmu “Grožnjana grada” je snimljen i videospot, naravno, u samom Grožnjanu.


Šćike su osnovane 2007. godine, a koristeći stare istarske instrumente, pjesme, napjeve, način pjevanja i muziciranja, započeli su izvoditi pomalo zatvorenu istarsku glazbu na jedan življi i pristupačniji način. U bend su uključili i moderne instrumente, kako bi glazbu svog zavičaja što više približili današnjem vremenu te su tako tradicionalni istarski instrumenti (sopile, mih, bajs, mišnjice, volarice, frula, violina, harmonika trieština…) dobili prateće, suvremene instrumente (bas i električnu gitaru, bubnjeve, harmonike, djembe, udaraljke, klarinet…).
Važno je napomenuti da su Šćike prošle godine predstavljale Hrvatsku na EBU Folk festivalu u Švedskoj i da svojim djelovanjem uvelike doprinose očuvanju nematerijalne kulturne baštine Hrvatske i Istre. Podsjetimo, istarsko dvoglasno pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici upisano je i na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.Singl “Grožnjana grada” poslušajte OVDJE