4 tehnike koje ne funkcioniraju kada tražite posao

slika
Ponekad ste uvjereni da sve radite kako treba, ali nije tako…
Želite li povećati svoje šanse u potrazi za poslom bilo bi dobro izbjegavati sljedeće:

1) Prijava na što više oglasa
Iako zvuči logično da ćete dobiti više odgovora ukoliko pošaljete što više prijava nije tako. To potvrđuje i praksa onih kandidata koji se žale kako ne dobivaju pozive na razgovor iako tjedno šalju ‘100 i više molbi’.

Kada šaljete prijave na velik broj oglasa to u pravilu znači da vaša molba i životopis nisu prilagođeni svakom konkretnom poslodavcu. Poslodavci ne vole generičke prijave i lako ih uočavaju. Uvijek je bolje poslati tri prilagođene molbe i životopisa nego dvadeset generičkih. Istina je da će vam uzeti jednaku količinu vremena, ali rezultati će biti bolji.

2) Nerealna očekivanja od posla
Potpuno je legitimno prijaviti se na oglas čak i ako ne ispunjavate sve uvjete natječaja. Na kraju krajeva, postoje stvari koje je uvijek moguće naučiti tijekom rada i bilo bi pogrešno vjerovati da poslodavci uzimaju u obzir isključivo kandidate koji su ‘do posljednjeg zareza’ kvalificirani za oglašeno radno mjesto.

Ipak, dozu realnosti uvijek je potrebno zadržati. Jedno je prijaviti se na oglas ako ispunjavate veliku većinu uvjeta, a nešto sasvim drugo ukoliko ne ispunjavate niti osnove.

Uložite svoje vrijeme i energiju u prijavu na one oglase gdje ispunjavate veliku većinu uvjeta i veća je šansa da će vas poslodavac zvati na razgovor za posao.


3) Profesionalne kontakte nemojte koristiti kao ‘vezu’
Uvijek je dobro upoznavati ljude iz različitih kompanija i održavati s njima kontakt, posebno ako su u pitanju zaposlenici tvrtke u kojoj biste i sami voljeli raditi.

Ipak, održavanje kontakta je jedno, a traženje vašeg novog poznanika da vaš životopis proslijedi nadređenima za slučaj da tvrtka zapošljava, nešto sasvim drugo.

Ono što možete, ukoliko tvrtka doista zapošljava, jest kontaktirati poznanika i zamoliti ga za savjet kako biste bolje prilagodili svoj životopis i pripremili se za razgovor za posao. Sve više od toga jednostavno nije profesionalno i neće vas dovesti do željenog cilja.

4) Slanje prijave ‘čim prije’
Tvrtka u kojoj biste voljeli raditi objavila je oglas koji vam je privukao pažnju, a u pitanju je i posao za koji ste kvalificirani. Brže bolje prikupljate dokumente i šaljete prijavu jer želite biti prvi kandidat koji se prijavio i na taj način privući pažnju poslodavca do mjere da ostale prijave ne uzme u obzir? Ne morate žuriti.

Svaki poslodavac želi primiti veći broj prijava koje će usporediti kako bi se uvjerio da je stvarno odabrao najboljeg kandidata. Bitno je prijaviti se dok natječaj traje, ali nemojte se opterećivati time da morate biti prvi. Umjesto toga, radije si uzmite vremena kako biste kvalitetno pripremili dokumentaciju i poslali prilagođen životopis koji će vas istaknuti u prvi plan neovisno o tome je li se na oglas prijavilo 10 ili 510 kandidata.

Izvor:moj-posao.net