Kako preživjeti rad u call centru

 
Rad u call centru spada među najranija radna iskustva i korisna je škola. Ovo nije lak posao, pogotovo ako je s druge strane slušalice nervozna osoba. Ipak, za svaki problem postoji rješenje! Olakšajte si svakodnevicu primjenom ovih savjeta:
Težite dobrim rezultatima
Call centri snimaju pozive temeljem kojih se procjenjuje vaša izvedba, a svaka tvrtka za ovu vrstu posla ima i vodič kojeg se treba pridržavati. Nemojte to shvatiti olako. Poštujte pravila komunikacije koja je poslodavac definirao prilikom razgovora s korisnicima/klijentima kako biste dobili najbolje ocjene prilikom evaluacije vašeg rada.

Ova praksa može vam omogućiti promaknuće, a poštedjet će vas i prodika nadređenih. Držite se ovog savjeta čak i ako se ne vidite dugoročno na poziciji djelatnika u call centru. Jednoga dana temeljem dobrih rezultata nadređenog ćete možda poželjet zatražiti preporuku.
Poštujte korisnike/klijente bez obzira na sve

Nema drugog načina. Neki korisnici ili klijenti nisu pristojni ili se čak žele svađati. Neki su ljuti na tvrtku za koju radite pa će iskoristiti priliku da se iskaljuju na vama. Jako je važno da im ne vraćate istom mjerom, bez obzira na sve. Odgovarajte što smirenije možete. Ponekad je to lakše reći nego učiniti, ali to je iznimno važno kako ne biste upali u nevolje.

Pokušajte se izdići iznad neugodne situacije. Primjerice, možete zamisliti da ste psiholog ili glumac – na taj način stvorit ćete distancu i riječi bijesnog korisnika neće vas osobno pogađati. Dobro proučite pravila koja vaš poslodavac ima za ovakve situacije i pridržavajte ih se. Bez obzira na sve, ostanite ljubazni, a korisniku pokušajte zadržati fokus na problemu zbog kojeg zove te i sami ostanite koncentrirani na rješavanje problema. Zadržite li smiren ton i retoriku velika je vjerojatnost da će se i osoba s druge strane slušalice smiriti i udobrovoljiti.
Naučite tipkati i razgovarati u isto vrijeme

Vjerojatno ste već savladali ovu vještinu. Ona štedi vrijeme i povećava kvalitetu vaše izvedbe. Imate li poteškoća, pokušajte vježbati doma.
Postavljajte pitanja

Nemojte prepostavljati da znate zbog čega korisnik zove. To je posebno važno ako morate pružiti određenu tehničku podršku ili promijeniti/aktivirati novu uslugu. Ovo pravilo vrijedi neovisno o tvrtki u kojoj radite: ne možete pomoći osobi koja vas zove temeljem pretpostavki. Ukoliko niste sigurni što korisnik želi, možete reći: “Dakle, ako sam dobro shvatio, vaš trenutni problem je…i željeli biste…” Tako korisniku dajete priliku da vas ispravi i preciznije definira svoj zahtjev.

Izvor:MojPosao.net