Održan Dan otvorenih vrata HDS ZAMP-a

zamp
U zagrebačkoj poslovnici stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja održan je Dan otvorenih vrata, prilika da se javnost upozna s radom i funkcioniranjem udruge za kolektivno ostvarivanje autorskih muzičkih prava.
Pod motom „Putovanje pjesme od njezina nastanka do autorskog honorara“, događanje je privuklo brojne zainteresirane autore i glazbenike, među kojima i mlade studente Muzičke akademije Zagreb, te predstavnike medija koji su upoznali strukturu ZAMP-a iznutra i dobili odgovor na pitanje: „što točno taj ZAMP radi?!“.

Nakon uvodnog obraćanja glavnog direktora, Nenada Marčeca, okupljenima su se obratili autori Miro Buljan i Kristijan Rahimovski predstavivši značaj i ulogu ZAMP-a iz vlastite perspektive: „HDS ZAMP bitan je za moju egzistenciju i egzistenciju moje obitelji budući da živim isključivo od glazbe i svog autorskog rada. Ne mogu ići od kafića do kafića, od radija do radija i popisivati tko i kada pušta moju glazbu. To umjesto mene radi moja udruga za kolektivno ostvarivanje prava i moram priznati da to rade izvrsno“, opisao je Buljan.

Svi koji su se odazvali Danu otvorenih vrata imali su priliku na praktičnim primjerima slijediti put jedne pjesme – od prve prijave u Odjelu članstva preko Sektora za javno priopćavanje koji registrira njeno javno izvođenje, pa sve do Sektora dokumentacije i distribucije koji temeljem prikupljenih podataka obračunava autorsku naknadu i isplaćuje je na račune autora.

„HDS ZAMP je prisutan, naravno, na Internetu, društvenim mrežama, preko weba, maila, faxa i telefona, a Danom otvorenih vrata htjeli smo javnosti pokazati ljudsko lice HDS ZAMP-a i na desetke zaposlenika koji svakodnevno rade na tome da autori i nositelji prava ostvare zaradu od korištenja svojih djela u javnosti. Kako kaže naš slogan, Glazba daje vrijednost životu, a mi dajemo vrijednost glazbi, u što su se okupljeni imali priliku uvjeriti iz prve ruke“, istaknuo je Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a.

Nakon obilaska poslovnice ZAMP-a u Heinzelovoj, održano je prigodno druženje s kojeg su posjetitelji otišli s prigodnim suvenirima i poklonima HDS ZAMP-a, Cantusa i ulaznicom za predstavu o autorskom pravu, „Priroda i društvo“, u Zagrebačkom kazalištu mladih.