‘Zvjezdan Ružić Sextet’ u zagrebačkom Vip clubu povodom Međunarodnog dana jazza

zvjezdan
Nagrađivani riječki jazz pijanist 30. travnja održat će koncert u zagrebačkom Vip clubu, s početkom u 21:00 sat. Ljubitelji ovog žanra nikako ne smiju propustiti priliku uživo poslušati ovog klavirskog virtuoza i jazz vizionara. Dodatna zanimljivost jest da se taj dan obilježava i Međunarodni dan jazza, čiji je glavni cilj okupljanje jazz zajednice širom svijeta, kako bi se naglasila njegova važnost u obrazovnom sustavu te za postizanje zajedništva uopće pa je to svakako jedinstvena prilika za slavljenje domaće i međunarodne jazz scene u jednoj večeri.
Zvjezdan je prošle godine objavio svoj prvi samostalni album „The Knightingale Cabaret“, koji mu je ove godine donio nominacije u čak dvije kategorije za nagradu Porin – u kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe te u kategoriji Najbolje skladbe jazz glazbe, za djelo “Moreška”, za koju je i osvojio prestižni kipić. „The Knightingale Cabaret” je projekt koji okuplja vrsne jazz glazbenike iz Hrvatske i Slovenije; Adriano Bernobić, Luka Veselinović, Tomaž Gajšt, Vojkan Jocić, Lenart Krečič i Alba Nacinovich, s kojima će dijeliti pozornicu zagrebačkog Vip kluba.


Glazba i kultura našeg podneblja isprepletena u zvučnu mrežu američkog jazza ideja je kojom se Ružić vodi u komponiranju svoje glazbe. Ovaj mladi skladatelj iza sebe već ima zanimljiv opus autorskih djela, kolaboracija i nagrada od kojih treba istaknuti čak četiri strukovne nagrade “Status” za najboljeg jazz pijanista, koje dodjeljuje Hrvatska Glazbena Unija. Dugogodišnji je član ansambla “Jazziana Croatica”, s kojim osvaja brojne prestižne nagrade te nastupa na jazz festivalima u zemlji i inozemstvu. Član je “Goran Končar & Darko Jurković kvarteta” s kojim 2015. objavljuje album “Meeting Point”, na kojem je snimljena praizvedba skladbe jednog od najvećih hrvatskih kompozitora Borisa Papandopula “Cappricio za violinu i jazz kvartet”, kao i skladba “Adieu” nedavno preminulog velikana Miljenka Prohaske.

U listopadu ove godine sudjeluje u natjecanju pod nazivom Made in New York Jazz Competition, prestižnom i najbrže rastućem jazz natjecanju na svijetu. Ako nastavi svojim uhodanim tempom zasluženog osvajanja nagrada, Zvjezdan će otputovati u New York gdje će imati priliku održati samostalan koncert.

“Pozivam sve prijatelje glazbe da nam se pridruže 30. travnja te da zajedno proslavimo međunarodni dan jazza, ali i da slavimo nedavno Porinom okrunjenu “Morešku”. Ono što me najviše inspirira u jazz glazbi je sloboda; prostor bez zidova, komunikacija bez promišljanja, iskrenost trenutka i pogled na život izvan nametnutih okvira. Upravo zato je važno da pokušamo približiti tu slobodu razmišljanja svima koji će tek spoznati važnost i ljepotu te glazbe. Jazz je glazba kojoj treba dati priliku da vas zavede, no kad joj se jednom prepustite ta će ljubav biti vječna.” – poručio je Zvjezdan.

Ulaznice za koncert potražite na blagajni Vip cluba po cijeni od 50 kuna.