Zmajevo gnijezdo od rujna postaje središte okupljanja na Medveščaku!

mala

Sedam najboljih zagrebačkih neovisnih kazališta za djecu i mlade stvara jedinstvenu organizaciju!Mala scena nastavlja s radom i to kroz prvi kazališni inkubator, kakav u Hrvatskoj još nitko nije pokušao oformiti. Kontinuitet izvođenja predstava za mladu publiku na Medveščaku nastavlja se od jeseni kroz novi organizacijski model.Nakon odlaska u mirovinu osnivača Male scene Vitomire Lončar i Ivice Šimića, kazališni klaster
nazvan je Zmajevo gnijezdo i postat će središte okupljanja raznolikosti estetika, mjestom djelovanja Kazališta Smješko, Lutkarskog studija Kvak, Teatra Puna kuća, Teatra Tirena, Tigar Teatra, Triko Cirkus Teatra i Male scene u kojem će se zajedničkim snagama kazalište za djecu podići na višu razinu.Prvog srpnja pokrenuta je i crowdfunding kampanja u trajanju od 40 dana kojom su se prikupljale donacije za početak rada Zmajevog gnijezda, a završila je iznimnim uspjehom – prikupljeno sje 104%predviđenih sredstava!

Sedam kompanija, sedam estetika, sedam premijera godišnje u afirmiranom prostoru, poznatom po izvrsnim i inovativnim produkcijama, a samo do 2017. godine, igrat će ukupno 47 repriznih naslova od kojih je 5 namijenjeno bebama, 32 nižem uzrastu te višem uzrastu i mladima 10 predstava! Naslove mnogih često nagrađivanih predstava kod nas će igrati 24/7, a do ove ih jeseni niste mogli vidjeti zbog nedostatka prostora za igranje!
U nzmajevom će se gnijezdu poticati kritičko razmišljanje, kroz kreativnost će se razvijati odnos s publikom te će udruženi još snažnije graditi suradnju i razmjenu umjetničke inovativnosti i izvrsnosti u procesu odrastanja i obrazovanja mladih kroz kazalište.
Ali to nije sve!

Organizirat će se i različite radionice poput onih lutkarskih, dramskih, cirkuskih, likovnih te dramskog pisanja!Novu sezonu Zmajevo gnijezdo otvorit će u nedjelju, 4. rujna u 11 sati, besplatnom predstavom „Znakovi za najmanje“ (3+) u izvedbi Kazališta Smješko, dok će se prva prva praizvedba predstave „Sportski život letećeg Martina“ (10+) u izvedbi Male scene održati već 8. rujna u 19 sati.U rujnu su još dvije praizvedbe, 25. rujna u 11 sati „Dragica Coprnica – Priča o Zagrebu nekad“ (3+) nastala u koprodukciji Teatra Puna kuća i Lutkovnog gledališča Maribor prema motivima slikovnice Marijane Jelić te 28. rujna u 19 sati „Crna Petra“ (4+) autorice Lane Šarić, predstava nastala u suradnji Male scene i Triko Cirkus Teatra.
Ovom prilikom Zmajevo gnjezdo od srca zahvaljuje svima koji su donirali i podupirali projekt te tako omogućili da već od ove jeseni gnijezdo postane središte okupljanja djece i mladih, neovisne scene i različitosti!