18 riječi kojima nema mjesta u vašem životopisu

slika

Znate li za izreku “Nikada nećete dobiti drugu priliku ostaviti prvi dojam”? To se posebno odnosi na životopis.”Jezik ili sadržaj životopisa mogu neupitno potopiti sve šanse kandidata da dobije posao koji priželjkuje”, kaže Jamie Hichens, Starija savjetnica za regrutiranje u Glasdooru.”Imate ograničenu količinu vremena kako biste pridobili pažnju osobe koja zapošljava – iskoristite to mudro”, savjetuje.
Popunjavanje dragocjenog životopisa neinformativnim frazama može baciti lošu sliku na cijeli dokument. Glasdoor je stoga izdvojio pojmove koji nije mudro uvrstiti u životopis. Pregledajte svoj CV i izbacite višak:


1) Nezaposlen
“Datumi kada ste i koliko bili u radnom odnosu već jasno pokazuju da trenutno nemate posao – nema potrebe da to naglašavate”, savjetuje Hichens.

2) Marljiv radnik
“Nadamo se da ste marljivi pojedinac koji će na posao doći na vrijeme i koji zna sam sebe motivirati, ali to nije potrebno naglašavati”, dodaje.

3) Ambicijozan
Pogrešno napisanim riječima, kao gore navedenoj, nema mjesta u životopisu. Pročitajte svoj dokument nekoliko puta prije nego što ga odlučite poslati poslodavcu.
Jedna pogrešno napisana riječ može nažalost umanjiti cjelokupni dojam jer sugerira da kandidat ne obraća pažnju na detalje.

4) Microsoft Office
Popularni predlošci životopisa sgueriraju kandidatima da pobroje sve svoje vještine kao što su Java, Final Cut Pro, povećanje prodaje od 150%. Uključite u životopis te, ali i informacije koje vas čine odličnim kandidatom baš za tu radnu poziciju za koju ste se prijavili kao i vještine koje vas ističu od ostalih kandidata. Imajte na umu da Microsoft Office nije vještina već uvjet.

5) Pridjevi
Je li razvoj vaše karijere tekao glatko ili ste imali pauze između poslova? Govore li činjenice same za sebe, nema potrebe da zauzimate dragocjen prostor životopisa suvišnim informacijama. Prilažete li i molbu uz životopis, to je više nego dovoljno informacija o vašim kvalifikacijama.

6) Sinergija
“Riječi poput sinergije su potpuno otrcane”, smatra Hichens. Budite jednostavni i precizni u izražavanju.

7) Preporuke dostupne na zahtjev
‘Preporuke na zahtjev’ kao natuknica na kraju životopisa pokazuju da ste ambiciozni, ali nedostaje konkretna informacija. Ako imate preporuku, jednostavno je priložite odmah u prijavi. Ako poslodavac želi preporuku, zatražit će je neovisno o tome jeste li naveli da je ‘preporuka dostupna na zahtjev’ ili ne.

8) Ja, ona, on, njegovo, njezino
“Kada čitate dokument, rečenice u prvom ili trećem licu zvuče čudno, kao da je netko pisao životopis umjesto vas. Samo iznesite činjenice”, savjetuje Hichens. Primjerice, napišite ‘vođenje tima od četvero ljudi’ umjesto ‘vodio sam tim od četvero ljudi’.

9) Na vrijeme
I opet, točnost kandidata se podrazumijeva. Radije ispunite životopis zanimljivim sadržajem i postignućima. Jeste li učinili nešto zahvaljujući čemu je tvrtka uspjela napraviti određene uštede?

10) Stručnjak
Ne koristite tu riječ, osim ako stvarno niste stručnjak. U suprotnom, pripremite se na paprena pitanja kojima će se nastojati provjeriti ta vaša stručnost.

11) Ne znam, ne mogu
Negacija općenito ne bi trebala biti uključena u životopis. Životopis ukazuja sve što možete i znate učinit, a ne na stvari koje ne znate.

12) Bespotrebne osobne informacije
Datum rođenja, obiteljski i bračni status, osobni interesi nisu dio životopisa. Ti podaci ne govore o vašim kvalifikacijama koje vas čine idealnim kandidatom za tu radnu poziciju.

13) Hobi
“Sadržaj koji nije vezan uz posao koji radite ili uz vaše kvalifikacije, slobodno izostavite iz životopisa. Posebno ako imate relevantno radno iskustvo”, tvrdi Heather Huhman, Stručnjakinja za razvoj karijere i regrutiranje, osnivačica Come Recommendeda.
1
4) Generaliziranje
“Upotpunite životopis brojkama, umjesto da navodite samo općenite informacije”, savjetuje Nicole Cox iz Decision Toolboxa. To mogu biti konkretne brojke ili postotci. Uglavnom, pružite dovoljno sadržaja koji će dočarati vaš utjecaj ili doprinos. Pritom imajte na umu da pod postignuća spadaju i uštede koje ste ostvarili. Primjerice, ukoliko ste smanjili trošak nečega za 15%, to je dobra informacija za životopis.

15) Postignuća
Opis posla je jedno, postignuća su nešto sasvim drugo. Ukoliko ste, primjerice, povećali zadovoljstvo korisnika za 30% u periodu od 9 mjeseci ili ste kolegama prenijeli nove i učinkovitije metode obavljanja posla, to su informacije koje o vašem radu govore više nego kada biste samo naveli da ste ‘radili s korisnicima’. Postignuća nerijetko navodimo pod opis posla, ali treba ih preciznije izraziti i, kad god je to moguće, brojčano potkrijepiti.

16) Kućanica
Praznine u životopisu ne morate popunjavati osobnim informacijama. Sve informacije koje se tiču vaše dobi, bračnog statusa ili djece izlažu vas diskriminaciji. Poslodavci vas ne smiju ispitivati ovakve informacije niti biste ih sami trebali nuditi. Ipak, želite li objasniti zbog čega ste između dva posla imali dvije godine pauze ili zašto se tek sada ponovo vraćate na tržište rada, poslužite se kreativnim izrazima ili pokušajte profesionalnim rječnikom opisati svoj privatni rad baš kao što biste opisali i neko radno iskustvo. Primjerice, u ovom slučaju možete biti CEO domaćinstva te navesti kako ste odgovorno i samostalno raspolagali budžetom kućanstva te dodati još neke zanimljive informacije.

17) Odgovoran za…
Iako je ovo snažan uvod u rečenicu, ona se obično nastavlja opisom dužnosti i odgovornosti. Umjesto toga, radije iskoristite rečeničnu konstrukciju koja daje uvid u još konkretnije informacije, kao u sljedećem primjeru: “Regionalni prodajni menadžer zadužen za rad u području akumuliranja najveće dobiti, s rastom u odnosu na konkurenciju od 25 do 55%, svake godine zaredom.”

18) Orjentiranost na rezultate
I dok postoje mnoge snažne i upečatljive riječi koje možete koristiti u životopisu, ova spada u najslabije, ali i riječi koje su najviše zloupotrebljavane. Ako je rječnik ili sadržaj vašeg životopisa slab te ako mu nedostaje fokus, to značajno umanjuje vašu konukretnost u selekcijskom postupku.

Izvor: MojPosao.net