Održano prvo u nizu predavanja Iz prve ruke

mulen

Serijal predavanja HDS ZAMP-a, Iz prve ruke, započeo je temom o glazbenom publishingu. Prostor zagrebačkog HUB385 ispunili su autori, glazbenici, predstavnici medija i ostala javnost koji su “iz prve ruke” došli poslušati što o publishingu imaju za reći Tomo in der Mühlen (IDM Music) i Miro Tabak (Cantus).
“Publisher je, najkraće rečeno, menadžer za pjesme, jednako kao što postoji menadžer izvođača, bendova itd. To je posao registriranja, administriranja i vođenja računa o tržišnom plasmanu autorskih djela u raznim zemljama svijeta”, istaknuo je in der Mühlen dodavši kako se, razvojem tehnologije, lokalno tržište pretvorilo u globalno te se sada domaći autori natječu s onima iz cijelog svijeta.Miro Tabak objasnio je funkcioniranje publishinga nekad i danas naglasivši kako su se vremena promijenila otkad se “nosilo snimke Škarici u Jugoton” do danas kada je dosta stvari moguće putem jednog klika miša. “Za glazbenike je bitno da, bez obzira na sve, budu ustrajni i vjerni svom umjetničkom instiktu”, zaključio je Tabak.

Na predavanju su se također dotakle i teme radijskog formata (“Oni koji dominiraju radijskim eterom, rijetko su na koncertnim pozornicama i obrnuto”), a zajednička poveznica domaćih glazbenika koji su uspjeli u inozemstvu je inkorporacija etno elemenata u svoju glazbu koja je stranoj publici često egzotična.
“Često gledamo prema Zapadu, međutim, istočno od nas su tržišta s ogromnim potencijalom poput Poljske, Češke i sličnih zemalja. Tamo se vrti dosta glazbe domaćih autora, prepjevane na lokalni jezik”, istaknuto je tijekom predavanja.
Nakon izlaganja, uslijedila su pitanja publike koju je zanimala mogućnost zarade od YouTube klikova, recipročnost društava za kolektivno ostvarivanje prava te proces licenciranja pjesama, a za kraj smo “iz prve ruke” saznali i sagu o sudskom epilogu mega hita “Blurred lines”.
Velik interes te zanimljivi sugovornici pokazali su da teme iz glazbene industrije itekako zanimaju domaće autore i glazbenike, a HDS ZAMP nastavit će seriju predavanja “Iz prve ruke” već u svibnju temom o koncertnom bookingu.