Budi DIV! – Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade

hds

Prvi DIV – Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade održava se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u utorak, 30 svibnja. Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime koja je nastala u suradnji DZIV-a i Ureda EU za intelektualno vlasništvo. Cilj je djecu i mlade, kroz igru i sadržaje namijenjene njihovom uzrastu (predstava, vido-clipovi, skečevi, dokumentarni film, razgovori s mladim kreativcima i inovatorima) educirati o važnosti kreativnosti i inovativnosti i potencijalu intelektualnog vlasništva te ih potaknuti na stvaranje istoga.

Naime, intelektualno vlasništvo utjelovljuje rezultate kreativnog i inovativnog rada i pokretač je suvremenog društvenog i gospodarskog razvoja. Ono je „nafta 21. stoljeća“ i stoga je od izuzetne važnosti djecu i mlade educirati o njegovom potencijalu i mogućnostima, a kako bi oni u budućnosti bili spremni na gospodarske prilike i tržišta 21. stoljeća. Prepoznavši važnost ovakve edukacije djece i mladih, projektu se kao partner pridružio i HDS ZAMP.

Edukacija će se u Muzeju suvremene umjetnosti voditi u tri dijela. Prvi dio (od 9 do 11 sati) namijenjen je djeci nižih razreda osnovnih škola, a obuhvaća predstavu „Tko je to izumio“ autorice Nine Horvat u izvedbi Teatra Tirena, koja na jednostavan i zabavan način predstavlja neke hrvatske izumitelje i autore, razgovor s djecom i interaktivne kreativne radionice na stanicama za učenje.

Za više razrede osnovnih škola rezervirano je vrijeme od 12 do 14 sati u kojem će djeca pratiti interaktivni zabavno-edukativni mozaik „Imam ideju“ autorice Lare Antić Prskalo koja im kroz niz skečeva i svakodnevnih situacije približava pojam intelektualnog vlasništva i s njima razgovara. I za ovaj uzrast predviđene su interaktivne kreativne radionice te kvizovi na stanicama za učenje.

Dokumentarni film o uspješnim mladim hrvatskim inovatorima i kreativcima (Mate Rimac, Ivan Mrvoš, Čejen Černić, Frano Živković, Ivan Golubić) i tribina s mladom uspješnom dizajnericom brenda CLOX Miom Marić, kao i interaktivne kreativne radionice te kvizovi na stanicama za učenje, predviđene su za djecu srednjoškolskog uzrasta u terminu od 14-16 sati.

Potencijal intelektualnog vlasništva i kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj nažalost još nije dovoljno iskorišten. Želimo u Hrvatskoj probuditi tog uspavanog diva i potaknuti djecu i mlade na put bolje budućnosti! Put bržeg gospodarskog oporavak je i u stvaranju boljeg okružja za ulaganje u kreativnost i inovacije te veći rast i razvoj kulturnih i kreativnih industrija kroz potpuno iskorištavanje njihova gospodarskog potencijala. Kulturne i kreativne industrije u Hrvatskoj godišnje čine 2,3% BDP-a i zapošljavaju više od 42 tisuće uglavnom mladih visokoobrazovanih ljudi. Ove brojke mogu biti i veće, pridružite nam se i pomognite probuditi uspavanog DIV-a.