5 koraka za stvaranje bilo koje navike

promjena
Promijeniti navike znači promijeniti život. Ne možemo li promijeniti navike, osuđujemo se na obrasce koji nam nisu od nikakve koristi.Želite li izgubiti na težini, napisati knjigu, promijeniti posao, živjeti ispunjen i pozitivan život…morate razviti nove navike.Srećom, taj put je jednostavniji nego što mislite. Jednostavniji ne znači i lagan: morate se obvezati i doista željeti napraviti promjenu, inače ćete odustati čim stvari postanu nešto kompliciranije.


Prvi korak: Odaberite jednu novu naviku
Vjerojatno biste željeli promijeniti nekoliko stvari, ali za početak se fokusirajte samo na jednu. Previše novih promjena odjednom može dovesti do brzog zasićenja, opterećenosti, a na kraju i odustajanja. Radite na svojoj prvoj novoj navici barem mjesec dana, prije nego što odlučite uvesti još jednu.

Drugi korak: Napredujte malim koracima
Počnite se jednom novom navikom i malim koracima. Koliko malim? Primjerice, želite li početi meditirati, činite to 2 minute dnevno. Želite početi pisati? Pišite 5 minuta dnevno. Isto vrijedi za vježbanje. Pet trbušnjaka ili pet ‘pozdrava suncu’. Želite jesti više povrća? Pojedite jedan komad dnevno.
Počinjete li malim koracima, smanjujete rizik otpora promjeni i veća je vjerojatnost da će se vaša nova navika ustaliti.

Treći korak: Uskratite si izbor
Donesite odluku i radite na njoj svaki dan u isto vrijeme mjesec dana. Ne radite od toga veliku stvar. Jednostavno počnite. Postoje neke stvari koje radimo bez razmišljanja. Primjerice, ustajemo, tuširamo se, peremo zube, radimo kavu, ručamo. U početku si možete staviti podsjetnik (npr. Nakon što operem zube meditirat ću dvije minute.). Nakon određenog vremena, to ćete raditi bez razmišljanja.

Četvrti korak: Podijelite informaciju o napretku
Imate li barem jednog prijatelja koji vam pruža podršku, podijelite s njim informaciju o svojoj novoj navici i kad god se sretnete, izvještavajte ga o svom napretku. Nije bitno imate li osobu koja će s vama dijeliti tu novu naviku (npr. partner za trčanje) ili nekoga s kim ćete samo pričati o tome. Sama činjenica da s nekim dijelite svoje novo iskustvo pomoći će vam da ustrajete. Prijatelj vam može pružiti podršku kada poželite odustati ili vas može potaknuti da odete i korak dalje.

Peti korak: Nagradite se
Uspješno održavanje nove navike samo po sebi je nagrada. Svejedno, pronađite i druge načine kako ćete proslaviti svoje uspjehe. Pritom nemojte birati velike nagrade koje si ne možete često priuštiti. Naime, ako održavanje navike postane teško, frustrirat će vas pomisao da si ne možete priuštiti nagradu, a uložili ste velik napor. Stoga, razmislite o nagradama koje si možete svakodnevno priuštiti.

Zašto ovo radim?

Najvažnije pitanje o kojem ovisi uspjeh vaše nove navike upravo je ovo. Zašto ste odlučili uvesti novu naviku u svoj život? Što njome želite postići? Uz očite razloge, postoje li i neki skriveni razlozi za to? Što više dobrih argumenata imate, već je vjerojatnost da će se vaša navika održati.

Izvor: MojPosao.net