Održano predavanje Iz prve ruke: koncerti

predavanje

Drugo izdanje predavanja „Iz prve ruke“ bilo je posvećeno temi koncerata i koncertne industrije, od bookinga do naplate. Predavanje je izazvalo velik interes publike, a svoja dosadašnja iskustva predstavili su Lidija Samardžija koja brine o karijerama Gibonnija, Damira Urbana, The Frajli i Amire Medunjanin, zatim Luka Tralić Shot, autor, producent i frontman Elementala te Dario Draštata iz agencije Mars koncerti koja je posljednjih godina organizirala niz velikih koncerata domaćih i stranih zvijezda.

Tri predavača predstavili su svoje uloge u koncertnom lancu – od izvođača preko managementa do koncertnog organizatora, a dotaknuli su se brojnih potencijala, ali i poteškoća koje krije njihov sektor. „Jedan koncert našeg benda prehranjuje nekoliko obitelji, počevši od nas samih, pa našeg tonca, managera, zatim tvrtki koje iznajmljuju opremu, kombi, ugostitelja koji prodaju pivo, itd. Može se reći da smo mi jedna tvrtka u malom“, objasnio je Shot.
Usporedivši današnju situaciju s onom iz 2007., Samardžija i Draštata naglasili su kako je gospodarska kriza poprilično utjecala na koncertni biznis, ali i ponašanje publike. „Danas je puno teže izdvojiti 100 kuna za ulaznicu za koncert nego što je to bilo prije deset godina. U cijenu ulaznice trebaju se uključiti bendovski honorari, tehnika, najam prostora, autorske naknade, ticketing i brojni drugi troškovi, tako da je zarada organizatora često minimalna“, naglašeno je.

Nedostatak klubova u Hrvatskoj istaknut je kao jedan od glavnih problema koncertnog biznisa danas budući da su upravo klubovi mjesta na kojima se odgajaju i bendovi i publika.

Pri samom kraju predavanja, predstavnici HDS ZAMP-a predstavili su problem autorskih naknada za koncerte istaknuvši kako su to obaveze koje nerijetko ignoriraju korisnici glazbe, ali i sami glazbenici iako, primjerice, autorska naknada za nastup u klubu od 100 do 500 m2 uopće nije zanemariva. Također je, uz prijavu događanja, vrlo važno uredno dostavljati i popis izvedenih djela kako bi autorske iznose dobili točno oni autori čije su se pjesme izvodile.