Potpisivanje ugovora za energetsku obnovu zgrada

planetaris

Prošli su tjedan s veseljem zaprimili obavijest Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o pozitivnoj evaluaciji zgrada za koje su inženjeri Planetarisa izradili glavne projekte energetske obnove. Radi se o zgradama prijavljenim u siječnju 2017. na javni poziv za sufinanciranje radova energetske obnove. Ukupna vrijednost građevinskih radova naših prijavljenih zgrada prelazi 100 milijuna kuna. Prema planu, uskoro slijedi potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i početak građevinskih radova.

U siječnju su uz puno truda i zalaganja, a u suradnji s predstavnicima suvlasnika i upraviteljima zgrada, prijavili glavne projekte energetske obnove višestambenih zgrada s ciljem da zgrade ostvare sufinanciranje radova energetske obnove u iznosu od 60 % iz EU fondova.

Javni poziv iz siječnja rezultirao je velikim interesom za energetsku obnovu. Ukupno je prijavljeno radova u vrijednosti od preko milijardu kuna. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja osiguralo je u svibnju i dodatna sredstva, tako da će se sa sigurnošću moći obnoviti sve prijavljene zgrade koje su uspješno završile proces evaluacije.

Veliki uspjeh javnog poziva za energetsku obnovu u proteklim je mjesecima potaknuo mnoge zgrade da i same krenu u proces obnove te uz našu pomoć i stručno vodstvo započnu izradu energetskog pregleda i glavnog projekta. Time su zgrade na vrijeme započele proces izrade dokumentacije, koji se prema iskustvu pokazao dugotrajan, ali će zato one novi poziv koji se očekuje u 2018. g. dočekati u potpunosti spremne. Važno je naglasiti da kriterij uštede energije od 50 % i tehnički uvjeti iz prethodnog poziva ostaju isti, što zgradama garantira da se s gotovim projektom mogu prijaviti na sljedeći javni poziv.