U Ljubljani održana konferencija za medije o zaštiti intelektualnog vlasništva na Internetu

Dogodek, ki ga organizira Združenje imetnikov pravic Slovenije, katerega osnovno poslanstvo je spodbujanje zakonite uporabe intelektualne lastnine zlasti avtorskopravno varovanih del. Vsi imamo koristi od pestre in raznolike izbire avtorskih vsebin. Zagotovili iih bomo lahko le s spoštovanjem in podporo avtorskega dela kreativnih ljudi sedanje in prihodnjih generacij.  Ker je legalna uporaba avtorskih del pomembna tako za same ustvarjalce, kakor tudi za celotno družbo, bomo o tej temi skupaj s partnerji spregovorili na novinarski konferenci, ki bo potekala v sredo, 17. maja 2017, ob 11. Uri v veliki dvorani na Ministrstvu za kulturo, Maistrova 10, Ljubljana.  Na konferenci bodo spregovorili:  Anton Peršak, minister za kulturo, Aleš Ojsteršek, direktor Urada za razvoj izobraževanja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, dr. Klemen Grošelj, vodja Podroèja za raziskave, poizvedbe in promocijo, Urad RS za intelektualno lastnino, Maja Vidmar, direktorica hrvaške kolektivne organizacije ZAPRAF, Saša Lusiæ, generalni sekretar Združenja imetnikov pravic Slovenije.
U Ljubljani je u  održana tiskovna konferencija za medije i zainteresiranu javnost na temu zaštite, odnosno povreda prava intelektualnog vlasništva na Internetu, a na kojoj su sudjelovali i predstavnici ZAPRAF-a te prezentirali iskustva i rješenja iz Hrvatske.
„Nositelji prava intelektualnog vlasništva odnosno autorskog i srodnih prava u Republici Hrvatskoj stavljaju veliki fokus na borbu protiv krivotvorina i piratstva te su se s tim ciljem okupili u radnu skupinu osnovanu pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV).


Važno je napomenuti i kako naš Zakon o autorskom i srodnim pravima predviđa mogućnost da se 3% od ukupno prikupljenih naknada s osnove ostvarivanja kolektivnih prava može usmjeriti na tzv. antipiratske aktivnosti te aktivnosti usmjerene na podizanje razine svijesti o vrijednosti autorskog i srodnog prava.

Vođeni jednom takvom pozitivnom odredbom i potporom DZIV-a, ZAPRAF je dao i punu podršku Hrvatskoj diskografskoj udruzi koja kroz svoje aktivnosti mjesečno ‘skine’ više od 10 000 linkova nelegalnog glazbenog sadržaja. Po ovom pitanju aktivno surađujemo sa svim nadležnim državnim tijelima, kao i sa Svjetskom diskografskom organizacijom (IFPI) te u nadolazećem periodu očekujemo sve bolje rezultate svih poduzetih aktivnosti“, izjavila je direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar.