Izložba plakata Igora Hofbauera i Damira Pavića Septica ovaj četvrtak u Močvari

subotica

21. rujna u Močvari se održava Subotica Express #5 – kulturna razmjena Subotice i Zagreba.U sklopu programa predstavljamo kultnog ilustratora Damira Pavića – Septic. Zagrebačka podrška je naš Igor Hofbauer – Hof koji će predstaviti svoje novije sitotiskane koncertne plakate.Igor Hofbauer i njegov rad poznati su svima koji su tijekom posljednjih dvadesetak godina imali dodira s ovdašnjom glazbenom scenom. Strip-crtač i ilustrator, širokoj je publici najpoznatiji po brojnim plakatima i programskim knjižicama koje je ilustrirao za klub Močvara. Pored toga, Igor je ilustrirao brojne omote i plakate, kako za domaće Pips, Chips & Videoclips, TBF i druge, tako i za strane bendove poput Blurt, Metz, Figli Di Madre Ignota te Jon Spencerove Heavy Trash… Posebno je zanimljivo da je omot novog albuma poznatog kanadskog benda Billy Talent – “Afraid of Heights”, kojeg je na tržište izbacio Warner Music, ilustrirao upravo Hofbauer. Na Subotica Expressu Hof izlaže i prodaje recentne sitotiskane plakate za koncerte i izložbe.


Septic je subotički underground ilustrator, posvećeni crtač i umjetnik koji ne priznaje kompromise, već više od trideset godina jedan je od najoriginalnijih ilustratora, strip-crtača i grafičara koji su se pojavili na ovim prostorima. Rođen 1969. godine u Subotici, Septic završava 5 razreda osnovne škole, bez daljih interesa za obrazovanjem, posvećujući život grafici i ilustraciji. Ilustracije počinje objavljivati početkom osamdesetih kroz različite fanzine, ilustrirajući istovremeno i omotnice za glazbena izdanja, crtajući stripove te paralelno počinje učestvovati na različitim izložbama.

Stripovsku djelatnost nastavlja u okviru subotičke škole stripa (1994.) i predstavlja se kroz manifestaciju izložbe zbirke “60 godina stripa u Srbiji” (1996.). Do 2006. povremeno surađujući s autorima koji su svojevremeno sačinjavali projekt Entropija izlaže na više kolektivnih izložbi i grafičkih radionica na području Subotice. Tijekom boravka u Pančevu (2006.-2008.) formira inicijativu Insomnia, forsirajući kombinaciju grupnih izložbi, crtačkih radionica i filmskih projekcija s koncertima uz više nezavisnih autorica i autora iz Pančeva i Beograda.

Konstantno aktivan po fanzinima, časopisima, katalozima i glasilima naučnofantastičnih klubova, Septic je kreirao zavidan opus crteža inspiriranih jedinstvenom vizijom svijeta koji ga okružuje. Njegovi istovremeno sirovi i suptilni psihodelični pejzaži – koje objedinjeno naziva Septic Art – tako su efektan udar na čula da bismo se od njih mogli probuditi i konačno spoznati pravu prirodu svijeta. Damir Pavić Septic je nepokolebljivi kroničar apokalipse, danas, nakon trideset godina rada, aktualniji i potrebniji nego ikad.