Konvencija azijske kulture Pandakon održava se u Močvari

panda
Peto izdanje konvencije – Teme: Japan, retro godine te 100 godina japanske animacije!Konvencija azijske kulture “Pandakon 2017.” će se ove godine održati 23. i 24. rujna, (subota i nedjelja), na vanjskim i u unutrašnjim prostorima Močvare.
Konvencija i njena ideja kao takve su nastale tokom rujna 2013., kada je šačica mladih entuzijasta, putem Facebook osnovane grupe “Cosplay Con”, odlučila uzeti stvar u svoje ruke i uspjela napraviti jednodnevni događaj krajem listopada, niti punih mjesec dana kasnije od začetka same ideje. Jedan dan održavanja je dogodine prešao na dva dana, i taj format je Pandakon konvencija zadržala, za sada.
Prethodnih godina uz Japan, kao dodatne teme smo obrađivali Kinu te Južnu Koreju, a ove godine se fokusiramo samo na Japan, i stvari koje nas zanimaju iz te daleke zemlje Sunca. Kao podteme smo izabrali retro 80-te i 90-te godine Japana te 100 godina japanske animacije koje ove godine obilježavaju puno stoljeće kreiranja i stvaranja animacije iz ruku japanskih animatora. Dvodnevno događanje ove godine također nismo raspodjelili po danima na multimedijalni i tradicionalni program, već mješanjem programa, nadamo se, stvorili veći osjećaj prave konvencije uz povećanje broja predavanja, dodavanje diskusijskih panela, kvizova, projekcija i pregršt grupnih aktivnosti na otvorenom, a sve na temu poznatih naslova iz svijeta animacije.

Ove godine, s nama ponovno surađuju Makoto, hrvatsko japansko društvo; Ichidan udruga za promicanje japanske multimedijalne kulture, kolege Slovenci iz Društva ANIMOV, kolege iz udruge “IGRANJE”, s kojima ćete imati priliku isprobati nekolicinu boardgameova s japanskom tematikom, i pregršt zabavnih i interaktivnih vanjskih aktivnosti. U potrazi i želji za većim brojem predavanja ove godine ćete moći slušati o temama: japanskih vrtova (P. Horvat), o japanskom srednjovjekovnom oružju (Makoto društvo), japanskim horor mangama (Udruga Ichidan), te panel o “Putovanju Japanom” koji sačinjavaju putnici i kolege iz Makoto društva. Iznimno nam je drago da će jedno od predavanja održati i Tanja Vrvilo, glumica i filmologinja, čija su posebna istraživačka područja (pri)povijesti japanskog filma i umjetnikih avangardi, pa nam tako priprema predavanje “Japanski novi val: okrutne priče mladih”.

Svaki dan donosi i po jedan grupni kviz, gdje se možete natjecati u vašem znanju svijeta japanske animacije i japanskih stripova, te općenito o samom Japanu, te naravno nezaobilazno cosplay natjecanje, koje uvijek donosi sa sobom pregršt raznoraznih likova i karaktera koje posjetitelji predstavljaju, a natječu se za vrijedne nagrade naših sponzora “Evergreen sushi” te “Exit Games – Escape Rooms” iz Zagreba.
U večernjem programu ponovno se zabavljamo uz karaoke i Just Dance dionice, koje uvijek donose zagarantiranu zabavu na plesnom podiju, nakon čega slijedi glazbeni party.

Pozivamo sve ljubitelje svega japanskog i ostalih azijskih zanimljivosti da nam se pridruže bez obzira na godine. Ulaz na konvenciju je simboličnih 10 kn po danu. Na web stranici Pandakona dostupne su informacije o programu, aktivnostima te programska satnica: pandakon.wordpress.com.