Vožnja i održavanje električnih bicikla po zimi

bicikli

Uskoro će zima, temperature polagano padaju. Sad je najbolje vrijeme za pripremiti svoje električne bicikle za zimske uvjete.Možete li voziti svoj e-bike po kiši, snijegu i niskim temperaturama? Naravno, pogotovo Xplorer e-bicikle jer su svi kablovi i konektori otporni na vodu, ne nužno vodotporni tako da nemojte baciti bicikl u bazen i očekivati da će preživjeti. Uz određene mjere opreza možete bez problema voziti i u “ekstremnim uvjetima”. Bitno je slijediti određene korake kako bi izbjegli moguće probleme.

Baterija
Nemojte ostaviti bateriju izloženu ekstremnim uvjetima, a to uključuje vlagu i nisku temperaturu. Sama vožnja pri niskoj temperaturi dok se baterija koristi ne predstavlja nikakav problem, a ako ne planirate koristit električni pogon, jednostavno ostavite bateriju kod kuće na toplom. Od baterije možete očekivati malo slabije performanse, točnije manju max. brzina i manji domet, ali to je potpuno normalno za svaku bateriju. Čim završite s vožnjom, skinite bateriju s bicikla i ponesite ju sa sobom kući ili na posao.


Čišćenje i održavanje

Nakon svake vožnje temeljito očistite svoj e-bicikl. Nakon čišćenja premažite ramu voskom kako bi zaštitili boju i olakšali si svako slijedeće čišćenje. Kako bi uklonili vodu s teško dostupnih mjesta npr. s lančanika,unutar bužira, unutar cijevi vilice… takva mjesta našpricajte s WD 40.
Pravilo čišćenja lanca: ostatak godine lanac se obično čisti jednom mjesečno, zimi ga čistite jednom tjedno ili nakon svake druge vožnje. Naš savjet je da uzmete četkicu za zube par puta dobro zavrtite lanac kako bi maknuli nečistoće s lanca kao što su. sol, pijesak, kamenčići, zemlja i prašina. Kočnice: nije bitno imate li standardne ili disk kočnice, tijekom zime će vam se na felgama/diskovima akumulirati pijesak, led i prljavština što može znatno utjecati na performanse i trošenje kočnica. Jednostavno nakon svake vožnje prebrišite felge/diskove vlažnom krpom. Sve žice, konektore, bateriju, kućište baterije i zaslon prebrišite suhom krpom. Cijeli proces čišćenja traje svega nekoliko minuta i dugoročno se svakako isplati.

Gume

Ako nemate fat bike kao što su Xplorer Dune i Xplorer Sydney, trebali bi razmišljati o kupnji mountainbike guma (super za zimu) za blato, to su vrlo široke gume i imaju jako velike ripne što vam pruža potreban grip kako ne bi proklizali u snijegu ili na ledu. Postoji i jedno puno jednostavnije rješenje, ako ste volji uložiti malo vremena i novaca. Sami možete napraviti nešto ekvivalentno lancima kod automobila. Sve što vam treba su zatezne vezice tzv. zip-tie. Kupite ona malo jače i u pravilnim razmacima ih zavežite oko gume i tako ćete dobiti grip na klizavim podlogama. Vezice će vam potrajati nekoliko vožnji.
S obzirom da su dani kraći i javlja se sve više magle, bilo bi poželjno imati dobro osvjetljenje i reflektirajući prsluk. Ovdje možete dati mašti na volju. Od LED kapica za ventile, do LED traka na rami, sve samo da budete što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Izvor: www.xplorerlife.hr