Počinje 15. Human Rights Film Festival

human

Novo izdanje Human Rights Film Festivala po petnaesti će put u prosincu zagrebačkoj i riječkoj publici ponuditi niz angažiranih, autorskih nezavisnih filmova iz kinematografija diljem svijeta. 15. HRFF održat će se od 4. do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 6. do 10. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.
Festival u ponedjeljak, 4. prosinca u kinu Europa otvara čileanski film “Jedna čudesna žena” (Una mujer fantastica) Sebastiana Lelia – riječ je o napetom trileru u čijem je fokusu trasnrodna žena, koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij te nagradu Teddy koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji promiče LGBT tematiku. Pored nominacije za Zlatnog medvjeda na istom festivalu, “Jedna čudesna žena” odabrana je kao čileanski kandidat za nagradu Oscar. Riječ je o iznimno suosjećajnom portretu snažne, kompleksne, iskrene trasnrodne žene čije žalovanje za izgubljenim ljubavnikom prekidaju i onemogućuju institucionalne i pojedinačne predrasude na svakom koraku; redatelj Lelio kreirao je iznimno jasno, odzvanjajuće i empatično filmsko svjedočenje o svakodnevnim preprekama s kojima se suočavaju transrodne osobe.
Tema u fokusu: Sjedinjene Države Levanta
program u suradnji s Booksom i Revijom malih književnosti
Kao najznačajniji novitet, Festival ove godine predstavlja program pod nazivom Sjedinjene Države Levanta koji će se u suradnji s Booksom i Revijom malih književnosti održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.

Naslov “Sjedinjene Države Levanta” sugerira da živimo u dobu krize u kojoj su politike najmoćnijih država postale jednako tako promašene i besmislene kao što su to višedesetljetna zbivanja na Bliskome Istoku. Pa će tako, primjerice, politika Sjedinjenih Država pod predsjednikom Trumpom biti jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

U sklopu spomenutog programa, Revija malih književnosti, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje, po prvi puta će u Hrvatskoj predstaviti suvremenu bliskoistočnu književnost na arapskom jeziku. Prema selekciji Zeine G. Halabi, profesorice arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, Revija će predstaviti šest književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine i objaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju.
Human Rights Film Festival u sklopu programa “Sjedinjene Države Levanta” prikazat će film “The Florida Project” višestruko nagrađivanog redatelja Seana Bakera. Film je to o šestogodišnjoj djevojčici koja odrasta s buntovnom majkom u motelu na periferiji Orlanda u Floridi, obojenom u bojama obližnjeg zabavnog parka Disney World. Riječ je o zapaženom i šarmantnom ostvarenju koje progovara o američkim nižim slojevima, s fokusom na djetinjstvo i odrastanje.
Svjetska premijera: Vremenske bombe
Goran Sergej Pristaš/BADco. • Hrvatska • 2017 • 51′
ČETVRTAK 07.12. • 20:00 • MM centar
Svjetsku premijeru na HRFF-u doživjet će eksperimentalni dokumentarac “Vremenske bombe” Gorana Sergeja Pristaša/BADco. “Vremenske bombe” snimane su na tri lokacije u Hrvatskoj na kojima postoji snažna veza ili tendencija uvezivanja industrijske arhitekture, propale proizvodnje i institucionalizacije suvremenih umjetničkih praksi. BADco. je s nekoliko pozvanih umjetnika (Slaven Tolj, Nataša Antulov, Platforma 9.81 itd.) naselio te prostore tijekom 24 sata i u njemu izvodio i snimao elemente svojih predstava, organizirao projekcije filmova, diskusije i rad s filmskim statistima, specifičnim filmskim radništvom u vremenskoj strukturi osam sati rada, osam sati nadogradnje, osam sati odmora. Prva lokacija na kojoj se snimalo je riječka tvornica Benčić koja bi uskoro trebala postati novim Muzejem moderne i suvremene umjetnosti. Druga lokacija je zagrebački Centar za nezavisnu kulturu i mlade “Pogon – Jedinstvo” koji je također bivša tvornica, a danas mjesto na kojem se razvija budući socio-kulturni centar. Treća lokacija je nikad dovršeni Dom mladih u Splitu. Instalacija nastaje kroz (i reflektira) hibridnu formu filmskog seta kao izvedbe te proizvodi dvoznačnu ulogu filmskih statista kao radnika na filmu i plaćenih gledatelja izvedbe.

Cjelokupni program i raspored projekcija možete pronaći na stranicama Festivala.

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem promicanja kulture ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.