Filmske večeri u Močvari: Žene, majke, curice

mocvara
One su žene koje se ne boje zaviriti s onu stranu ženstvenost, u područje straha, nesigurnost i submisivnosti i od tamo iščupati poetske filmske slike ranjenih egzistencija. Nikica Zdunić, Jasna Nanut i Judita Gamulin u svojim kratkometražnim ostvarenjima portretiraju žene čija je ranjivost osnovni dramaturški motor njihovih života i koje omamljeno klize iz jedne u drugu povredu prepuštajući kormilo nizu slučajnosti. Svaka od ovih autorica fokusira se na različit period u životu žene.
Nikica Zdunić svoj višestruko nagrađivani 13+ (2016) posvećuje djevojčicama koje tek moraju otkriti tajnu ženstvenost koja im se u njihovim osjetljivim godinama čini kao ukleti gral kojeg je nemoguće osvojiti.


Jasna Nanut pak u nizu ostvarenja portretira zrele mlade žene suočene s procijepima u slici idealnog života koji ih tjeraju da regresiraju u curice. U svom prvom profesionalnom filmu Tanja (2016), koji joj je lani priskrbio Oktavijana za najbolji kratki igrani film, redateljica suptilno slika krizu identiteta žene koja izlaz pronalazi u regresiji u dane kad je bila tek i jedino tatina curica.

A da je teško, a možda i nemoguće ubiti curicu u sebi, pokazuje Judita Gamulin svojom Maricom (2017) koja je na pragu starosti odlučila napustiti obitelj i okusiti slobodu žene koja ne mora biti supruga i majka, ali koja u tom očajničkom bijegu jedino otkriva dubine vlastite usamljenosti i neiskorjenjivost svoje submisivnosti.

Nakon projekcije filmova s tri mlade autorice razgovaramo o izazovima ženskih identiteta kako ih propisuje naša navadno liberalna suvremenost, ali i rodnoj liberalizaciji filmskog svijeta kao i o imperativu da se ženama pruži autentično i nelaskavo zrcalo u kojem će se konačno drsko diviti svojim slabostima.

Raspored:

PONEDJELJAK 12.02.2018.
19:30 vrata
20:00 Projekcija: 13+ (Nikica Zdunić, 2016, 21′); Tanja (Jasna Nanut, 2016, 25′); Marica (Judita Gamulin, 2017, 18′)
21:00 Razgovor s gošćama

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.