Humanitarna akcija i Guinessov rekord uz potporu HDS ZAMP-a

ronioc

Na Zagrebačkom velesajmu u okviru akcije „Ne dišem“ Budimir Šobat Buda, član DPS-a Zagreb uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama učinio je nešto što još nikome u svijetu nije uspjelo, zadržati dah 24 minute i 11 sekundi.
„Jako sam sretan i ponosan što sam uspio ostvariti ovakav rezultat jer sve ovo radim za svoju kćer Sašu i svu drugu djecu koja žive s autizmom. Vjerujem da sam ovim uronom dodatno podsjetio javnost na probleme koje imaju osobe s autizmom jer prostora za poboljšanje uvijek ima.“, rekao je Budimir Šobat Buda.
Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške ronioca Nemo-Adria Rescue Tima koji su članovi volonteri Specijalističkog ronilačkog tima za spašavanje iz vode grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama koji su pružili nesebičan angažman cijeloj organizaciji akcije „Ne dišem.“
Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinula se stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja koji su partneri i pokrovitelji projekta Pogled u plavo, promocija ronjenja od 2010. godine.
Pogled u plavo okupio je ronilačku populaciju Republike Hrvatske s ciljem pružanja podrške Centru za autizam i svim osobama koje svakodnevno prevladavaju brojne teškoće koje im autizam postavlja.
„Od ove velike akcije koju su podržali Budini prijatelji, a koji su postali i prijatelji Centra za autizam i svih osoba s autizmom ne očekujemo samo financijsku podršku već očekujemo buđenje svijesti o autizmu i o potrebama djece s autizmom. Posebno se zahvaljujem Sašinom tati koji nas je povezao kako bi osobe s autizmom ravnopravno dijelile svijet, doživljaje i osjećaje sa svima nama drugima. Vjerujem da će ova akcija doista doprinijeti da se položaj djece, osoba i samog Centra za autizam promijeni.“ istaknula je Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam Zagreb.

Nakon što je srušen Guinnessov rekord u sklopu akcije „Ne dišem“ voditeljica projekta Pogled u plavo i članica Nemo-Adria Rescue Teama, Andreja Vedrina zahvalila se svima nazočnima te istaknula veliki doprinos cijelog tima projekta Pogled u plavo navedenoj akciji i ujedno naglasila kako se akcija „Ne dišem“ nastavlja kao humanitarna akcija i dalje u organizaciji Društva za podvodne sportove Zagreb, a uz podršku Nemo-Adria Rescue Teama.

DPS Zagreb je otvorio poseban račun za ovu svrhu IBAN:HR8223600001502269904 te će sva sredstva koja će se uplaćivati na taj račun u idućih 90 dana biti u cijelosti prebačena na račun Centra za autizam u Zagrebu, Dvorničićeva 6.

Akciju su podržale brojne institucije, Grad Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“, Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Zagrebački velesajam, Centar za autizam i brojni sponzori koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji, Aviatica, Poliklinika Imed, O’Hara, Miami Megasun, Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Stojčević Polovina, Bizz Ride, Tiskara BOK, Endi centar, UTP-Uljani tehnički plinovi.

Pogled u plavo nakon završetka sajma nautike gdje je besplatno zaronilo preko 150 osoba i dalje nastavlja sa svojim gostovanjima diljem i izvan Republike Hrvatske s ciljem promocije Hrvatske kroz ronjenje i ljepota hrvatskog podmorja.

Za fotografije zaslužna je Ivana Nobilo, a akciji „Ne dišem“ pridružili su se Mares ambasadori, službeni fotografi Damir Zurub, svjetski prvak u podvodnoj fotografiji te poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović čije fotografije se nalaze na unutarnjim stranicama bazena.