Završen proces povezivanja glazbenih arhiva ZAPRAF-a i HRT-a

zapraf

Proces preuzimanja arhive hrvatske glazbe i recentnih glazbenih izdanja, koju je ZAPRAF stavio na raspolaganje Hrvatskoj radioteleviziji, uspješno je priveden kraju.ZAPRAF je osigurao da se sva hrvatska glazbena izdanja nalaze na jednom mjestu, dostupna HRT-u trenutkom izdavanja, u vrhunskom formatu i s prilagođenim svim potrebnim popratnim podacima za obradu u radijskom arhivskom sustavu Mediarc, a slijedom toga i sustavu za emitiranje HR Netia.Podsjetimo, ZAPRAF – Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava i HRT su u listopadu prošle godine potpisali Sporazum o suradnji na području promicanja glazbene industrije. Kao ciljevi ove suradnje navedeni su povezivanje, usklađivanje i suradnja pri nabavi i osiguravanju dostupnosti arhive hrvatske glazbe i recentnih glazbenih dijela te promoviranje glazbe, autora i diskografije u programima HRT-a.

Sukladno Sporazumu, ZAPRAF je stavio na raspolaganje svoju cjelokupnu arhivu koja broji više od 95.000 snimaka domaće produkcije, a HRT je sa svoje strane u svoje sustave uveo međunarodno prihvaćen ISRC kod kao jedinstveni identifikator svake snimke.

Ova suradnja odličan je pokazatelj kako nacionalni javni servis i glazbena industrija mogu, na obostranu korist, ali i na zadovoljstvo građana kao krajnjih korisnika, raditi na promociji i razvoju glazbe, autora i diskografije. Posebno vrijedi istaknuti kako će kao rezultat ove suradnje slušateljima i gledateljima HRT-a biti pravovremeno dostupne aktualne informacije i novosti iz glazbene industrije te puno više raznolikijeg glazbenog sadržaja.

Također, ne smijemo zaboraviti da su glazbena i kreativna industrija važna gospodarska grana koja čini 2,3 posto BDP-a Republike Hrvatske te je sigurno kako će napori ove vrste i partnerstvo s Hrvatskom radiotelevizijom i u budućnosti poboljšavati rezultate glazbene industrije.