Pretplate na internetske programe, filmove i glazbu odsad vrijede u svim zemljama EU

eu

Od 1. travnja 2018., pružatelji usluga internetskog sadržaja koje se naplaćuju (kao što su usluge internetskog prijenosa filmova, televizije ili glazbe) bit će dužni svojim pretplatnicima pružiti istu uslugu bez obzira na to u kojoj se zemlji EU-a nalaze, što obuhvaća i Republiku Hrvatsku.Primjerice, ako ste pretplatnik Netflixa, za vrijeme privremenog boravka bilo gdje u EU-u imat ćete pristup istom izboru (ili katalogu) kao kod kuće.Cilj nove uredbe o prekograničnoj prenosivosti usluga internetskog sadržaja na jedinstvenom europskom tržištu jest osigurati Europljanima koji su u vlastitoj državi kupili ili se pretplatili na filmove, prijenose sportskih događaja, glazbu, e-knjige i igre da tim sadržajima mogu pristupiti i tijekom putovanja ili privremenog boravka u drugim zemljama EU-a.

Pružatelji usluga kao što su Netflix, MyTF1, Spotify ili Deezer provjerit će pretplatnikovu državu boravišta s pomoću podataka o plaćanju, ugovora o pružanju usluga interneta ili provjerom IP adrese. Pružatelji usluga bez plaćanja naknade (primjerice internetske usluge javnih radio i televizijskih kuća) moći će svojim pretplatnicima ponuditi i prenosivost. Prema novim pravilima, neće biti dopušteno pretplatnicima nametnuti dodatne naknade za pružanje prekogranične prenosivosti.
Uredba je obvezujuća za usluge koje se naplaćuju. Pružatelji besplatnih sadržaja mogu se odlučiti žele li ostvariti koristi od novih pravila, ali nemaju obvezu to učiniti. Neki su već najavili svoje sudjelovanje (YLE u Finskoj, RTBF u Belgiji), a Europska komisija očekuje da će im se nakon stupanja na snagu novih pravila pridružiti i drugi.