Pripazite na ovo tijekom intervjua

 
Toliko ste puta prilagodili životopis, napisali bezbroj molbi i prijavili se na toliko oglasa. Samo da taj intervju prođe dobro i da već jednom dobijete posao.
Za intervju se nikada ne možete u potpunosti pripremiti, ali pripremite se barem toliko da ne napravite drastičnu grešku. Do sada ste već vjerojatno imali brojna ugodna i neugodna iskustva, ali mali podsjetnik nije na odmet.Na intervjuu je dobro izbjegavati neprikladna pitanja. Takva pitanja može postavljati i poslodavac, ali evo nekih koja ne bi trebala prijeći preko vaših usta:Neprikladna pitanja u ‘prvom krugu’:

„Kolika je plaća?“
Neki kandidati postave ovo pitanje prije nego što je im poslodavac postavi prvo pitanje. Naravno, zanima vas plaća, ali najprije odradite prvu fazu intervjua i dozvolite poslodavcu da vas bolje upozna. Ako baš ne možete smiriti znatiželju, zavirite u servis MojaPlaća i saznajte koliku biste plaću mogli očekivati ukoliko vam ponude posao.
Općenito, nije loše da poslodavcu prepustite da sam pokrene temu plaće. To vas ujedno stavlja u bolju pregovaračku poziciju.

„Čime se vaša tvrtka bavi?“
Prije nego što dođete na razgovor trebali biste znati odgovor na ovo pitanje jer ono spada u ‘domaću zadaću’ koju ste morali odraditi prije intervjua. Svaka (ozbiljna) tvrtka ima razrađenu korporativnu stranicu stoga u nekoliko klikova mišem možete saznati važne informacije: kada je tvrtka osnovana, tko je vlasnik, kakva je organizacijska struktura, čime se bave i koje su vrijednosti kojima teže. Ukoliko se radi o financijskoj instituciji, proučite i dostupna financijska izvješća.

„Postoje li beneficije u obliku ljetovanja, bonusa ili promaknuća?“
Poslodavci cijene osobe koje imaju samopoštovanje i znaju što žele ali ne vole sebične osobe koje razmišljaju samo kako ostvariti svoju korist. Prva faza razgovora za posao najčešće se sastoji od toga da vi pokažete što možete napraviti za kompaniju. Imajte na umu da će vas ispitivač pitati zašto bi vas trebali zaposliti, odnosno kako svojim vještinama i posebnim talentom možete poboljšati njihovo poslovanje. Pripremite jasan odgovor s argumentima kako ste pomogli bivšem poslodavcu.


Pripazite na rječnik: izbjegavajte žargon, psovke i nejasne fraze
Zapamtite da dolazak na intervju nije kao da idete na kavu s najboljim prijateljima, ili čavrljanje s kolegama koje ste sreli u gradu. Intervju je prije svega formalan razgovor tijekom kojeg se ne preporuča koristiti žargon ili fraze. Pokažite poštovanje prema osobama kod kojih se nalazite na razgovoru, i pripazite na rječnik. Naravno, psovke nisu dozvoljene čak ni u slučaju ako se ‘omakne’ vašem ispitivaču. Opuštena atmosfera je poželjna, ali ipak uz određenu dozu zadrške u komunikaciji.

Nemojte kritizirati bivšeg poslodavca
Kritiziranje bivšeg poslodavca govori mnogo o vama. To je kao da na prvom spoju s novim (potencijalnim) partnerom kritizirate prethodnog. Iz toga se može iščitati da još uvijek postoje neriješeni odnosi, a i poslodavac će zaključiti da ćete tako jednog dana pričati i o njemu kada odete iz kompanije.Umjesto toga, objasnite da ste se s bivšim poslodavcem razilazili u razmišljanjima, niste vidjeli prostor za napredak te ste odlučili pronaći novi posao kako biste ostvarili svoje ambicije u karijeri.

Uvijek postavite pitanje
Na kraju intervjua poslodavac najčešće pita ‘Imate li pitanja za nas?’. Ni u kojem slučaju nemojte odgovoriti ‘Ne’. Smislite barem tri pitanja o kompaniji koja bi mogli postaviti. Napomena: nemojte pitati za plaću, ako nije dobar trenutak.
Evo nekih ideja:

Planirate li se širiti na nova tržišta?
Razmišljate li o uvođenju novih proizvoda?
Postoji li osoba koja nove zaposlenike uvodi u posao?
Mentorirate li nove zaposlenike?

Nemate nikakve slabosti? Da, naravno…
Jedno od najčešćih pitanja na intervjuu je da opišete vaše jake i slabe strane. Nikako nemojte reći da nemate slabih strana jer to pokazuje da niste dovoljno dobro razmislili o pitanju ili da jednostavno lažete. Možete uvijek spomenuti neku vještinu u kojoj niste toliko dobri koliko biste htjeli biti, ali istaknuti da kontinuirano radite na učenju i poboljšanju iste.

Nemojte prepričati svoju životnu priču
Odgovor na pitanje ‘Recite nam nešto o sebi’, ne bi trebao sadržavati vašu životnu priču. Spomenite gdje ste išli u školu/ fakultet, govorite o svojim uspjesima, kronološki spomenite prethodno radno iskustvo i kako ste svojim vještinama i znanjima doprinijeli razvoju prošle organizacije. Uključite ponešto informacija o hobijima i volonterskim iskustvima.
Imajte na umu da vas ispitivač ne smije pitati jeste li oženjeni, imate li djecu, vaše zdravstveno stanje i kakvi su vam planovi za budućnost. Ispitivač vas može pitati imati li dokaze o vještinama potrebnima za poziciju za koju se natječete.

Izbjegnite prepričavanje osobnih problema tijekom intervjua kao npr. razvod, bankrot i slično.

Izvor: MojPosao.net