Neno Belan poslao poruku europarlamentarcima

Neno_Belan

“Glazba nije i ne smije biti besplatna. Sve ostalo nema uporište u logici, kako onoj tržišnoj, tako i zdravorazumskoj”, poručio je, između ostalog, Neno Belan u svojoj javnoj poruci hrvatskim europarlamentarcima. Oni će, podsjetimo, 12. rujna glasati o novoj Direktivi EU-a o autorskom pravu, aktu koji je mnogo više od zakonskog propisa. On je nužni alat za stvaranje tržišne ravnoteže s moćnim internetskim tvrtkama (poput Googlea, Applea, Facebooka, Amazona itd.) jer do sad tu bitku Europa i svi njezini kreativci ozbiljno gube.
Europska kultura mogla bi biti nova žrtva dominacije internetskih divova jer globalne platforme zgrću milijarde profita dok odbijaju dati autorima i kreativcima pravo odluke, ne plaćajući ih pravično za silno korištenje njihovih djela na Internetu.

Više o direktivi i stavu udruga hrvatskih kreativaca pročitajte ovdje.

Pismo Nene Belana prenosimo u nastavku, a vas pozivamo da, koristeći hashtag #EuropeForCreators, na svojim društvenim mrežama izrazite svoj stav i poziv na akciju hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu. Vaša pisma prenijet ćemo i iskoristiti u daljnjoj komunikaciji prema medijima, Vladi RH, saborskim zastupnicima i hrvatskim zastupnicima Europskog parlamenta!

Neno Belan:

Iza jedne moje pjesme koju gledate na YouTubeu stoje deseci, nekad i stotine sati u studiju. Stoje ogromne svote vrijednosti glazbenih instrumenata i studijske opreme, trud, angažman i honorar glazbenih producenata i aranžera. Stoji vrijedna ekipa zadužena za produkciju video spota čiji rad također netko mora platiti. Na kraju krajeva, stoji i moj dugogodišnji rad kojeg njegujem i brižno zalijevam.

Glazba, kao što vidite, nije i ne smije biti besplatna. Sve ostalo nema uporište u logici, kako onoj tržišnoj, tako i zdravorazumskoj. Razvojem tehnologije, izvori zarade premjestili su se iz offline svijeta u online svijet. U jednom trenutku, mi, autori, glazbenici i umjetnici, shvaćamo da su izloge CD-shopova i prodavaonica ploča zamijenili YouTube, Google i streaming servisi koji svojim vlasnicima donose ogroman profit. Navikli na izvore zarade od prodaje ploča, CD-ova i kazeta kojima smo hranili vlastite obitelji i svoje snove pretvarali u stvarnost, odjednom ostajemo zbunjeni mizernim iznosima koji nam pristižu s Interneta. A da pritom naša glazba nikad nije bila više dostupnija i slušanija!

Smatram da taj ponor treba premostiti, a da tehnološke megakorporacije trebaju nas autore prepoznati kao partnere koji su neophodni za njihovo daljnje poslovanje! Mi osiguravamo artikle na njihovim „policama“ i trebamo dobiti adekvatnu naknadu za to!

Optimist sam i vjerujem u bolju budućnost stoga pozivam naše predstavnike u Europskom parlamentu da 12. rujna glasaju za budućnost nas glazbenika i naših obitelji!

Zato se pridružujem inicijativi #EuropeForCreators i pozivam i vas da učinite isto!