ALEKSI protiv svih pravila u kinima od 25.listopada

 

aleksi

Prvi domaći film namijenjen generaciji milenijalaca, Aleksi debitantice Barbare Vekarić, s Tihanom Lazović u naslovnoj ulozi, stiže u hrvatska kina 25.listopada.
Naslovna junakinja Aleksi vraća se kući sa studija i, budući da ne uspijeva pronaći posao, tijekom ljeta na Pelješcu pokušava pronaći samu sebe. Njezini roditelji (tumače ih Neda Arnerić i Aljoša Vučković) nisu oduševljeni tim razvojem događaja i priželjkuju da od Leona Lučeva preuzme vođenje obiteljskoga vinskog podruma. No Aleksi, poučena primjerom prijateljice koju tumači Nataša Janjić, ima druge planove koji uključuju i tri posve različita muškarca, a igraju ih Jason Mann, Goran Marković i Sebastijan Cavazza.
„Aleksi nije karakter kakav često viđamo u filmovima – ona je kreativna, buntovna, bistra i senzibilna mlada žena koja iskazuje svoju seksualnost bez pardona. Ona je antijunakinja”, kaže o svojem filmu Vekarić, opisujući ga i kao feel-good.


Tihana Lazović za svoju je interpretaciju Aleksi dobila najviše ocjene kritike na ovogodišnjem Pula Film Festivalu, a sama o filmu kaže:„Jako mi je drago što je hrvatska kinematografija dobila film koji nije teška socijalna drama. Vjerujem da će se mnogo mladih koji se bliže tridesetoj poistovjetiti s Aleksi.”
Autori su filmske glazbe Jura Ferina i Pavle Miholjević, autor pjesama benda Goran i sateliti jest Tvrtko Hopek Les, a u filmu su upotrijebljene i skladbe mladih i perspektivnih glazbenika J. R. Augusta i Lovely Quinces te jedna pjesmu popularne Lidije Bačić koja u filmu ima i cameo ulogu.
Aleksi je nastala u produkciji zagrebačkog Studija dim, u koprodukciji s FilmKombajnom (Srbija), Motionom (Hrvatska) i HRT-om, a uz potporu HAVC-a i Filmskog centra Srbije.
Scenografkinja Ines Atman odabrala je za film prekrasne lokacije pelješkog vinogorja, koje su, nažalost, stradale u ovoljetnim požarima pa je Aleksi, snimljena gotovo „instagramskom” kamerom Filipa Tota, i jedan od posljednjih tragova njihova nekadašnjeg izgleda.
Aleksi će svečanu zagrebačku premijeru imati u sklopu Girls Weekenda u kinu Kaptol Boutique Cinema, a u kinodvorane širom Hrvatske stiže 25. listopada.