Dancing Bear najavljuje promociju vinilnih reizdanja grupe Lačni Franz

Nedavno su objavljena vinilna reizdanja legendarnog slovenskog novovalnog sastava Lačni Franz, ne propustite priliku za druženje s članovima benda, potpisivanje albuma, ali i promotivne cijene reizdanja.
Naime, diskografska kuća Dancing Bear za utorak, 13. lipnja u 17 sati u Gundulićevoj 7 u Zagrebu, najavljuje promociju vinila “Ikebana” i “Adijo Pamet” koja ćete ovom prilikom moći nabaviti po cijeni od 20 €.
Samoj promociji prisustvovat će frontman i jedan od najautentičnijih autora ovih prostora, Zoran Predin (vokal, akustična gitara), inovativni gitarist Oto Rimele koji je s Predinom činio kreativnu jezgru postave te Zoran Stjepanović (bas, harmonika, prateći vokal).
Riječ je o reizdanjima prva dva studijska albuma benda koji je s radom započeo davne 1979. u Mariboru. Oba albuma objavljena su u suradnji sa slovenskim Helidonom koji je originalni izdavač, dok je Dancing Bear ekskluzivni distributer za Hrvatsku.


Upravo se u prvome razdoblju karijere kroz raspon utjecaja njihove autorske glazbe uključivalo lokalno folk-nasljeđe, jazz, elementi kabareta, bluesa te bogato iskustvo angloameričkog art rocka i post punka.
Više o albumu “Ikebana”:
“Ikebana” je prva long-play ploča benda Lačni Franz, objavljena 1981. godine. Čak i na svom albumu prvijencu, mariborski sastav znao je duhovito i efektno iskoristiti neke domaće jezične specifičnosti (naslov albuma) kako bi izgradio posebnost i beskompromisnost autorskog izričaja, što ih je odmah smjestilo na jedno od najistaknutijih mjesta na tadašnjoj glazbenoj sceni. Na albumu se nalaze sada već legendarne pjesme, primjerice “Praslovan”, “Bitles”, naslovna i “Stari vojak” koja nosi duh pisca Jamesa Jonesa te pjesme “Re-enlistment Blues” iz filma “Odavde do vječnosti”.

Alter-ego Lačnih Franzeva je bend Los Mačučambos koji se na albumu pojavljuje u pjesmi Konec. Članovi benda na prvom albumu su Zoran Predin (glas, akustična gitara), Mirko Kosi (električni klavir, melotron), Oto Rimele (gitara), Zoran Stjepanović (bas, harmonika, glas u pjesmi “Ja sam sam”, prateći glas) i Damjan Likavec (bubnjevi). Pjesme su uglavnom autorsko djelo Zorana Predina; glazbu za “Nekaj lepljivega” napisao je Oto Rimele, “Stari vojak” inspiriran je spomenutim piscem Jamesom Jonesom, a pjesma “Ja sam sam” djelo je Zorana Stjepanovića. Naslovnicu je dizajnirao Didie Šenekar, snimio Aco Razbornik, a kao vokalni gost i producent pojavljuje se Boris Bele iz grupe Buldožer.

Više o albumu “Adijo Pamet”:
Bend Lačni Franz nije se trebao bojati “sindroma drugog albuma”. Na albumu prvijencu uspostavili su autorski imidž, a na drugom izdanju “Adijo Pamet” objavljenom 1982. nadogradili su antologijskim pjesmama: “Vaterpolisti”, “Lent 1980”, “Kaj bi mi brez nas”, “Včasih kak pajac kriči”, naslovna i “Za shizofrenike”. Autorstvo je opet Predinovo uz neke iznimke: “Lent 1980” ima Rimeleovu glazbu, za pjesmu “Deklica” kao autori teksta navedeni su pjesnik Cena Vipotnik i basist benda Zoran Stjepanović, a pjesmu “Za šizofrenike” napisao je pjesnik i kantautor Bojan Sedmak.

Neki su pisci glazbu benda nazvali “kabaret rockom”, a u širem glazbeno-povijesnom kontekstu radi se o jednom od najutjecajnijih novovalnih bendova tadašnje zajedničke nam zemlje. Sada se zvuk benda opisuje i kao “hard indie”. Album je objavljen u godini kada su se pojavili i neki revolucionarni albumi bratskih rock bendova: “Odbrana i posljednji dani” (Idoli) i “Katarina II” istoimenog benda, kasnije poznatog kao Ekatarina velika. Postava na ploči je identična onoj na prvijencu, kao gost sa saksofonom i kongama pojavljuje se Braco Doblekar, tadašnji član benda Hazard, Boris Bele pomogao je u produkciji i aranžmanima, Marjan Paternoster dizajnirao je omot, a ploča je ponovno snimljena u studiju Tivoli u Ljubljani (Aco Razbornik).