Održana panel rasprava o Direktivi o autorskim pravima na Sveučilištu u Zagrebu

zapraf

Prošli mjesec u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog studija „Intelektualno vlasništvo“ u auli Sveučilišta održala se panel rasprava na temu Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU: članci 11. i 13. 

Uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek panelisti su bili i europarlamentarci Dubravka Šuica, Jozo Radoš i  Željana Zovko te voditeljica studija „Intelektualno vlasništvo“ izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, a panel je vodila novinarka i urednica HRT-a Elizabeta Gojan. Organizaciju ovog panela podržao je i ZAPRAF, zajedno s udruženjima DHFR, HDS, HUZIP i HGU, a na panelu su sudjelovali i brojni umjetnici. 

U raspravi je istaknuto kako će se primjenom Direktive osigurati europski sustav ostvarivanja prava autora i kreatora sadržaja u digitalnom dobu te bolji pravni instrumenti kreativnim, kulturnim i medijskim industrijama koje uvelike doprinose europskomu gospodarstvu.

Ministrica kulture ponovila je kako Vlada RH podržava usvajanje Direktive i naglasila kako od samog početka kontinuirano zastupa stav da Direktiva bude usvojena na način da se sačuvaju osnovni principi koji moraju biti jednako zastupljeni u analognom i digitalnom obliku.

„Mislim da se kroz pregovore uspjelo u tekstu osigurati da neke dileme koje su postojale na početku vezano uz moguće ograničavanje sloboda, filtriranje, moguće sankcije za krajnje korisnike, da je to sve otklonjeno i da smo danas pred usvajanjem teksta koji je iznimno afirmativan za autore i koji će zapravo prvi put osigurati da oni koji stvaraju sadržaje, od kojih neki drugi korištenjem tih sadržaja sebi osiguravaju velike profite, na jedan način dobiju pravičnu naknadu kroz kolektivni sustav ostvarivanja prava”, pojasnila je dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te otklonila navode o mogućem kraju interneta i pritajenoj cenzuri sadržaja.

Voditeljica studija „Intelektualno vlasništvo“ izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković predstavivši kako se Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu trenutno nalazi u fazi trijaloga između Europske komisije, Vijeća i Europskoga parlamenta, pojasnila je na što se točno odnose članci 11. i 13., dok je Hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica istaknula kako je riječ o vrlo složenom legislativnom postupku i kompleksnome pitanju koje je u Direktivi izloženo na čak 66 stranica, uključujući amandmane.

Više informacija o održanoj panel raspravi možete pronaći na službenim stranicama Ministarstva kulture, a prilog o istoj donosi i CMC Televizija.